Boos worden op het werk goed voor carrière

Iedereen loopt er wel eens tegen aan. Collega’s die de kantjes erbij aflopen, maar er toch maar elke keer mooi mee wegkomen. Of een baas die continu over je schouder meekijkt. Hoe pak je dat aan en laat je die boosheid wel eens blijken?

Boos worden op het werk, het mag dan officieel niet door de beugel kunnen, maar uit onderzoek blijkt dat het goed is om je af en toe eens ‘te laten gaan’. Het kan je zelfs omhoog helpen op de carrièreladder. Zo beweren onderzoekers die gedurende 44 jaar lang 824 mensen volgden in hun leven en werk. 

Glazen plafond
Uit het Harvard Medical School onderzoek komt verder naar voren dat mensen die hun frustraties onderdrukken drie maal zoveel kans lopen om uiteindelijk tegen een glazen plafond aan te lopen.

Het team onderzoekers geeft echter wel aan dat het belangrijk is om controle te houden over je boosheid, wanneer je opkomt voor jouw zaak. Je compleet laten gaan zou (logischerwijs) averechts werken en zelfs destructief zijn.

Ontkenning
“Mensen denken dat boosheid een gevaarlijke emotie is en worden dan ook aangemoedigd om vooral ‘positief te denken’. Uit onze ondervindingen blijkt dat deze benadering zelf-verdedigend is en uiteindelijk zelfs kan leiden tot ontkenning van de nare realiteit”, aldus leidend onderzoeker Professor George Vaillant in een artikel op de website van BBC.

Bomen
“Negatieve emoties, zoals angst en boosheid zijn vaak cruciaal om te overleven. Zorgvuldige experimenten, zoals de onze, tonen aan dat negatieve emoties onze focus en concentratie vergroten, zodat we kunnen concentreren op de bomen in plaats van het bos.”

Emotionele groei
Het inzoomen op waar het om gaat wordt dus belangrijker, volgens Vaillant die directeur is aan het Study of Adult Development, een onderzoeksorganisatie naar ontwikkelingen bij volwassenen die dit bewuste onderzoek publiceerde. “We voelen allemaal wel boosheid, maar individuen die geleerd hebben hoe zij die woede kunnen uiten, zonder explosief te worden, hebben iets geweldigs bereikt in termen van algehele emotionele groei en mentale gezondheid.”

Promotierondes
“Als we deze vaardigheden kunnen definiëren en in toom houden, kunnen we ze toepassen om grote dingen te bereiken”, zegt psycholoog Ben Williams. “Dit heeft in feite meer te maken met passiviteit, agressiviteit en assertiviteit. Mensen die assertief zijn, kunnen voor hun zaak opkomen, terwijl ze respectvol blijven. Ze tonen hun zorgen voor hun team, wat ervoor zorgt dat ze respect krijgen en daardoor manoeuvreren ze zichzelf automatisch in een goede positie, wat positief uitpakt als de promotierondes gehouden worden.”

Bron: BBC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>