Zullen robotten de vergrijzing oplossen? (met filmpje)

De makers van kind-robot CB2 (met het biometische lichaam) maken bekend dat deze robot langazmerhand sociale eigenschappen aan het ontwikkelen is. Zo zou er interactie zijn tussen de robot en mensen en leert de robot gezichtsuitdrukkingen lezen van de mensen die met hem communiceren.

Het is ongelofelijk hoe ver deze ontwikkelingen gaan. Wie weet is het wel een oplossing voor de vergrijzing en hoeven we straks helemaal niet langer doorwerken. Dat beaamt ook ingenieurswetenschappelijk professor Fumio Miyazaki van de Universiteit van Osaka in Japan: “Duizenden humanoids zouden binnen een paar decennia zij aan zij kunnen werken met mensen, als de samenleving dat wil.”

Voetbalteam
“Als de wereld klaar is voor een goed functionerende robot secretaresse bijvoorbeeld”, zegt hij. Professor Minoru Asada – die het project dat gefinancierd wordt door de Japanse overheid leidt – heeft als ambitie om in 2050 een heel voetbal team klaar hebben om aan de wereldkampioenschappen (voor mensen) mee te kunnen doen en winnen.

Leren lopen
De professor die ook lid is van de Japanse faculteit voor kindwetenschappen, zegt dat zijn team enorme vooruitgang heeft geboekt sinds ze de CB2 aan de wereld presenteerden in 2007. In twee jaar tijd heeft de CB2 zichzelf geleerd te lopen – met hulp van mensen – en nu kan de robot vrij soepel door een ruimte bewegen, waarbij hij gebruik maakt van “spieren” die gedreven worden door luchtdruk. Middels 197 druk sensoren onder de siliconen huid kan CB2 ook aanrakingen door mensen herkennen.

Filmpje uit 2007:

Robotkind
Bovendien, het mag dan niet menselijk zijn, CB2 let duidelijk op wat de mensen om hem heen doen. De zwarte ogen volgen alle bewegingen in een ruimte. Onder de huid nemen processoren alle informatie op en evaluren deze. De 130 centimer lange humanoid is speciaal ontworpen om net zo te leren als een mensenkind. Het team probeert de robot te laten denken als een baby die zijn moeders talloze gezichtsuitdrikkingen kan onthouden en ze in basis-categorieën, zoals geluk en verdriet, op kan slaan. Het doel van Asada is om over twee jaar een robotkind te hebben dat de intelligentie heeft van een 2-jaar oud kind dat zich kan uitdrukken in basis-zinnetjes.

Lucratieve uitvinding
Researchers door heel Japan hebben al eerder zulke geavanceerde robotten kunnen maken, die diverse functies naar behoren konden uitoefenen. Wat te denken van een sprekende receptioniste, een beveiligingsagent of zelfs een leraar aan de lagere school? Het is onvoorstelbaar, maar mogelijk. Zo ontwikkelt Toshiba op dit moment bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp. AppriAttenda beweegt op wielen en kan dingen uit de koelkast halen met twee armen.

Een lucratieve uitvinding voor het sneller, ouder wordende Japan – en ook voor Nederland, schat ik zo in. “Ons doel is om een robot te maken, waarop oudere mensen kunnen rekeken als ze alleen leven”, Takashi Yoshimi senior wetenschapsonderzoeker van Toshiba.

Robotten die mensen vervangen?
Op zich zijn mensen door de laatste decennia heen steeds vaker vervangen door machines. Denk aan fabrieken, maar ook op andere werkplekken nemen computers en machines de plaatsen van mensen in.

Nu vraag ik me af of dit wenselijk is of niet. Het is in mijn ogen een ontwikkeling die we niet kunnen (en waarschijnlijk ook niet willen) stoppen, maar is het een welkome ontwikkeling?

Geen vakbondgezeur
Mensen zullen volgens mij nooit ‘compleet’ vervangen kunnen worden. Er zijn altijd mensen die de boel moeten aansturen, maar het kan wel zo zijn dat er een hoop banen verloren gaan in de toekomst. Dat wil zeggen als robotten daadwerkelijk tewerkgesteld kunnen worden. Voor de werkgevers is het wellicht ideaal: geen vakbondengezeur, geen looneisen, geen dure wervingscampagnes meer, etc. Alleen een enorme investering die waarschijnlijk een zeer korte ROI heeft. Ik ben benieuwd wat jij hiervan denkt. Laat hieronder je reactie achter. Bron: Current.com

Nog een filmpje… Het gaat echt ver. Had eigenlijk geen idee, totdat ik er eens indook op YouTube. Genoeg te vinden daar. Surf maar es rond voor de grap.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zullen robotten de vergrijzing oplossen? (met filmpje)

  1. Pieter

    Ik denk dat het best een oplossing voor de toenemende vergrijzing kan zijn, maar denk ook dat robots mensen nooit kunnen vervangen. Hoe slim ze ook zijn. Bovendien vind ik dat we moeten oppassen met hoe geavanceerd we deze robots maken. Robots die kunnen voelen en denken zijn toch per definitie eng? Of misschien heb ik gewoon teveel robot-films gezien? :-)

    Groeten Pieter

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Baby bonus om vergrijzing tegen te gaan | Carriere

  3. Pingback: Seksspeeltjes en carrièrevrouwen, de ondergang van Japan? (Kijken!) | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>