Een sterker team bouwen? Haal er een buitenstaander bij

Teambuilding is helaas niet altijd leuk. Om een sterk team te bouwen, zo adviseert Management Issues, is het soms goed om een team juist uit de comfortzone te halen en es flink door elkaar te schudden. Haal er een buitenstaander bij met een compleet andere kijk op het beslissingsproces. Hierdoor krijg je betere resultaten en werkt het team vaak beter samen.

Dit blijkt onder andere ook uit een recent onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de Personality and Social Psychology bulletin. Onderzoekers deden voor dit onderzoek een traditioneel probleemoplossend experiment met een groep. Hier gaven ze een draai aan door aan elke groep voor vijf minuten een nieuwkomer toe te voegen. Wanneer de nieuwkomer een buitenstaander was, losten de teams het probleem succesvoller op dan de teams die een bekende aan de groep toegevoegd kregen.

Nieuwe ideeën
“Een van de meest genoemde voordelen zijn de nieuwe ideeën en andere perspectieven die een buitenstaander in de groep brengt”, aldus Katie Liljenquist, Doctor-assistent organizational leaderschip aan de Marriot School of Management. Het toevoegen van een buitenstaander levert volgens haar een weinig comfortabele situatie op, maar zorgt ook voor een beter proces dat uiteindelijk leidt tot betere oplossingen. 

Kritischer
Zo voelen de groepsleden die – soms als enige binnen de groep – het eens zijn met de buitenstaander, een sociale druk. “Dit kan erg bedreigend zijn”, aldus Liljenquist, “maar hierdoor is de drive van deze mensen wel groter om uit te vinden wat ter grondslag ligt aan het meningsverschil. De groep analyseert de verschillende meningen grondiger en kijkt kritischer naar alle beschikbare informatie. Hier komen uiteindelijk betere resultaten uit.”

Innovatie
De UK-denktank Career Innovation sluit zich aan bij deze bevindingen. Vorige week beweerden zij nog dat de manager van de toekomst door de cultuur- en taalgrenzen heen zal moeten breken om internationale teams te vormen. Toch waren slechts een aantal management teams hiertoe bereid en werden de nieuwe uitdagingen die deze teamhervorming zal brengen niet volledig ‘begrepen’.

Bron: Management Issues

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>