De bittere nasmaak van paaseitjes

Ben je ook zo lekker aan het genieten van je paaseitjes? Dan zou ik dit artikeltje niet lezen, want het ontneemt je de eetlust en waarschijnlijk ook je trek in chocola in het algemeen. Het is namelijk misselijkmakend om te lezen dat ook onze chocolade – waarvan de cacao afkomstig is uit Afrika – ‘s werelds grootste cacao producent – bevlekt is met kinderslavernij

En nu kun je zeggen: sja, maar dat heb je ook met kleding en speelgoed. Wat moeten we dan kopen? Klopt, je hebt helemaal gelijk – de Fair Trade artikelen zijn vaak erg duur – en bovendien ik koop ze zelf eerlijk gezegd ook niet. 

Neus op de feiten
Toch wordt je dan wel weer ff met je neus op de feiten gedrukt als je hoort dat honderdduizenden kinderen in in slavernij werken op cacao boerderijen in Afrika. In 2002 werkten er volgens het International Institute of Tropical Architecture 284.000 kinderen gedwongen onder onveilige omstandigheden. En dit aantal is in de laatste jaren alleen maar toegenomen. Wanneer houdt het op? En wanneer nemen met name ook fabrikanten hun verantwoordelijkheid? Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die met een Fair Trade mark komen, maar dan nog. Het zijn er nog steeds te weinig.

Fair Trade, goed doorgedacht?
Overigens - en dat vraag ik me dan ook wel weer af - het is hardstikke mooi om te vechten voor chocolade (en andere waren), waar geen kinderhandjes aan te pas zijn gekomen, maar wat gebeurt er daarna met de kinderen zelf? Stel voor dat we bijvoorbeeld met z’n alleen alleen nog maar eerlijke chocolade eten, dan worden de kindslaven misschien overbodig, maar dan wat? Zijn ze dan ook wellicht het enige onderdak en het kleine beetje eten wat ze kregen kwijt? Denken we met z’n allen nu echt dat ze dan eindelijk naar school kunnen gaan en kunnen spelen, zoals kinderen dat behoren te doen? Er zijn volgens mij toch nooit voldoende scholingsprogramma’s en hulpverleningsorganisaties die zoveel kinderen kunnen opvangen?

Is het Fair Trade dan - met andere woorden - wel goed doorgedacht? En is het niet zo dat wij ons weer ergens met onze Westerse ideetjes (van hoe het zou moeten zijn) inmengen? Genoeg denkvoer lijkt mij zo voor een lang paasweekend. Als jij het weet, laat dan vooral hieronder je reactie achter.

Vrolijk pasen.

Bron: Examiner.com (voor een duurzaam pasen)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>