Sekspraatjes niet goed voor de kantoormoraal

Duhu, dacht ik toen ik toen ik dit nieuws tegen kwam in de media: Non-nieuws, of toch niet? Sommige mensen vinden het leuk om een beetje te flirten of het werk: ‘hé lekker ding?’ met knipoog naar die ene collega, anderen (vaak de meerderheid) moeten er echt niets van hebben. En ondanks dat zakelijk flirten op zich best goed kan zijn, levert het echte flirtwerk – met name natuurlijk de seksistisch getinte opmerkingen – irritatie op.

Het bijzondere? Vooral de mannen ergeren zich eraan.

Mmmmh. Mannen? Zijn zij niet in de meeste gevallen de bron van vooral seksistische opmerkingen? Je weet wel, die ene oude, vrijgezelle collega die zijn blik net iets te vaak over het vrouwelijk schoon laat dwalen – en daar ook af en toe een irritante opmerking bij plaatst. De andere mannen die daar stiekem om grinniken… Toch blijkt uit een nieuw onderzoek dat mannen zich juist extra gegeneerd voelen als het om dit soort praatjes gaat. Onderzoekster Jennifer Berdahl van de universiteit van Toronto, snapt hoe dit komt: “Mannen voelen de druk om te lachen, maar ze lopen weg zodra ze zich oncomfortabel voelen.”

Gekleineerd
Ondanks dat in het onderzoek naar voren komt dat mensen een seksueel getinte grap of opmerking best wel waarderen, blijkt ook: zodra het te veel gebeurt, gaat de moraal in een kantoor echt naar beneden. Waar de mannen zich ongemakkelijk voelen en dan maar weglopen, voelen de vrouwen zich gekleineerd in een omgeving, waar ze eigenlijk als gelijken gezien willen worden, zo schrijven Berdahl en haar collega Karl Aquino over de uitkomst van het onderzoek.

Onderzoek
Verbazingwekkend, vinden de onderzoekers, want toen ze aan dit onderzoek begonnen, meende Berdahl dat het bannen van alle seksuele referenties van de werkvloer – in angst voor seksuele intimidatie aantijgingen – de werkplek zou steriliseren en dat het de productiviteit zou verlagen. “Niet alle seksueel getinte gedragingen staan gelijk aan seksuele intimidatie, ook omdat sommige mensen het blijkbaar leuk vinden”, meent ze, vantevoren ervan overtuigd zijnde dat dit ook wel uit het onderzoek zou blijken…

Guilty pleasure
Deze algemeen heersende mening – een grapje moet kunnen – wordt gedragen door de meerderheid die er desondanks niets van moet hebben als het te veel en te vaak gebeurt. Waarom is dat? De onderzoekers komen met twee theorieën om deze tegenstrijdigheid te verklaren. In de ene leggen ze uit dat gekscherende, seksueel getinte grapjes een guilty pleasure (schuldig plezier) gevoel opleveren. Net zoiets als wat je krijgt van een zak chips achter elkaar leeg eten: op het moment voelt het goed, naderhand voel je je wellicht schuldig.

Kantoormoraal
De tweede oorzaak is dat het de kantoormoraal in het algemeen naar beneden haalt. “Als medewerkers een overdosis aan seksueel getinte grappen en opmerkingen over zich heen krijgen, inclusief degenen die het beledigend vinden (vaak de meerderheid), kan het spanningen opleveren op de werkvloer”, aldus Berdahl. “Zelfs als het echt grappig of vleiend is bedoeld. Het mag dan geen seksuele intimidatie zijn, maar het is onprofessioneel en brengt schade toe aan de werkomgeving.”

Bron: msnbc.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>