Ontslag slecht voor de gezondheid

Alsof het al niet erg genoeg is dat je je baan kwijt raakt, blijkt ontslag ook nog eens erg slecht te zijn voor je gezondheid. Zo blijkt uit een recent onderzoek van Harvard School of Public Health.

Ontslagen mensen lopen meer risico op een hogere bloeddruk, hartziekten of gewrichtsontsteking (arthritis) dan mensen die hun baan behouden. “Wie weet helpt dit onderzoek mensen te realiseren dat hun gezondheid juist na baanverlies het meest kwetsbaar is”, zegt onderzoeksauteur Kate Strully, assistent professor sociologie aan de State Univeristy van New York (Albany).

8000 medewerkers
“Het is erg belangrijk om met de stress te leren omgaan op een gezonde manier en om te proberen er goede gezondheidsgewoonten op na te houden, zodat je effectiever met je ontslag kunt omgaan”, zegt ze. Strully vergeleek onderzoeksdata van meer dan 8000 medewerkers, waaronder 3,359 kantoormedewerkers en 1,851 fabrieksarbeiders. In 1999, 2001 en 2003 beantwoordden zij een vragenlijst over hun gezondheid en werk.

10 procent meer risico
Hieruit komt naar voren dat mensen die hun baan verloren 83 procent meer kans hadden in deze periode een nieuw gezondheidsprobleem te rapporteren dan mensen die niet ontslagen waren. Zelfs als ze in tussentijd een nieuwe baan gevonden hadden, werden er problemen gesignaleerd. Mensen die hun baan verloren liepen 10 procent meer risico op hartziekten, hoge bloeddruk en arthritis, vergeleken met 5 procent risico voor mensen die nog nooit ontslagen waren. 

Witteboorden vs fabrieksarbeiders
“Het ricico gaat evenredig op voor zowel kantoormedewerkers als fabrieksarbeiders” zegt Strully die verwacht had dat het risico voor kantoormedewerkers minder zou zijn. Hoe dit mogelijk is, kan Strully niet goed verklaren: “Mensen hebben wellicht meer moeite om te stoppen met roken, als ze ontslagen zijn. Of het is moeilijker om een gezond voedselpatroon aan te houden”, zegt ze. “Daarbij komt natuurlijk ook de psychologische stress die ervaren wordt bij ontslag.”

Oorzaak
Om er zeker van te zijn dat de deelnemers aan het onderzoek niet al leden aan gezondheidsproblemen die oorzaak zouden kunnen zijn voor het ontslag, onderzocht Strully alleen mensen die hun baan verloren, omdat het bedrijf waar ze werkten, gesloten werd. In een tweede analyse keek ze daarbij ook naar mensen die om andere redenen ontslagen werden (buiten gezondheidsredenen om).  

Bron: CNN.com

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ontslag slecht voor de gezondheid

  1. Sven

    Het is inderdaad bekend dat ontslag en andere life-events kunnen leiden tot klachten, ook tot hoge bloeddruk. Meet die bloeddruk met een bloeddrukmeter zelf thuis.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>