Nieuwe man zegt NEE tegen seks, carrière en vlees

Japan die zich al zorgen maakt over het feit dat Japanners te weinig seks hebben, het geboortecijfer dus veel te laag is en veel vrouwen wel wat anders aan hun hoofd hebben dan babietjes ‘maken’, heeft er een zorg bij: de gras-etende, non-ambitieuze en seksonthoudende man.

Oftewel, de herbivoor. Deze man – in mijn ogen eerder een ‘durft-niet-uit-de-kast’ figuur zet zich af tegen stereotiepe kerel. In plaats van z’n spierballen te tonen, loopt hij een beetje te janken over de teleurstellingen die hij heeft ervaren door de crisis.

Het probleem is dat deze jankerds in grote getale opstaan.. Bijna de helft van de  mannen tussen 20 en 34 jaar in Japan noemt zichzelf een ‘herbivoor’. In tegenstelling tot de traditionele man, zal deze graseter na zijn afstuderen niet full-time aan het werk gaan, vindt hij materiële zaken – zoals auto’s – allesbehalve interessant en zouden vrouwen en seks ook onbelangrijk voor hem zijn.

Uiteraard komt dit allemaal voort uit een groot tekort aan zelfvertrouwen; de herbivoor is einzelganger en surft veel op het internet. Deprimerend dus en niet bepaald revolutionair.

Rustige Saaie levensstijl
De Japanse hotelmedewerker Roshinante is zo’n typisch voorbeeld van deze herbivoor. Hij houdt van een rustige saaie, niet-competitieve levensstijl. “Tijdens mijn jeugd haatte ik het als mensen me vertelden dat ik me als een man moest gedragen. Ik denk niet dat ik het leven leidt dat mijn ouders voor mij uitgestippeld hadden”, aldus Roshinante. “Ik werk part-time en maak mij zorgen over de toekomst van mijn werk. Ook aan trouwen denk ik helemaal nog niet. Ik kan een huwelijk niet eens betalen, laat staan dat ik een vrouw vind.”

Reactie
Deze nieuwe beweging van mannen lijkt een reactie te zijn van de bloeiende Japanse economie uit de jaren ’80. “Dit soort man heeft altijd al bestaan, maar door de economische crisis stijgt hun aantal”, aldus journalist Maki Fukasawa.

Bron: Het Laatste Nieuws

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe man zegt NEE tegen seks, carrière en vlees

  1. Joost

    Deze zogenaamde nieuwe man is vreemd!

      /   Reply  / 
  2. Robert

    hmmm nooit gedacht dat ik japans bloed in mij had

      /   Reply  / 
  3. Dee

    Weet je hoe depressief het leven in Japan is? Hoeveel stress en sociale druk er is? Wat denk je dat dat voor n effect heeft op libido? Het land is compleet stressed-out.

    Alle Japanners die ik tijdens mijn reizen heb gesproken hebben minimaal 1x overwogen om zelfmoord te plegen. Nu met de economische crisis wordt het alleen maar erger. De opkomst van dit ‘soort’ mannen is gewoon een tegenreactie op de huidige maatschappij van Japan; het verlangen naar meer persoonlijke rust en ontspanning.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Dik zijn voortaan verboden in Japan | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>