Veroordeeld voor het dragen van een broek

Ik kan niets anders dan bewondering opbrengen voor de Sudanes vrouw die recent veroordeeld was voor het dragen van een broek. Zweepslagen, gevangenisstraf, deze straffen voor dit soort ‘vergrijpen’ zijn heel normaal…….. in Sudan.

Onder internationale druk veroordeelde de rechter de vrouw echter niet tot de maxium straf van 40 zweepslagen. In plaats daarvan moest de journaliste Lubna Hussein een boete betalen van 200 dollar. Zou ze deze niet betalen, dan zou ze een maand in de gevangenis moeten doorbrengen.

Hussein weigerde uit principiële overwegingen te betalen, maar de Sudanese Journalist Union – waarvan de voorzitter lid is van de regerende partij -  voldeed de boete voor haar. “Ik had geen keus. Al mijn vrienden wisten dat ik de boete niet wilde betalen”, aldus Hussein vanuit Khartoum. “Ik koos voor de gevangenisstraf, uit solidariteit met honderden anderen vrouwen die onder deze wet veroordeeld zijn. Ik wilde rapportages maken vanuit de gevangenis. Misschien werden zij (de autoriteiten) nerveus bij de gedachte aan mijn aanwezigheid in de gevangenis.”

Hoe het ook zij – de journaliste is weer op vrije voeten, zij het tegen wil en dank. Door haar acties heeft ze in ieder geval bereikt wat ze wilde bereiken; meer aandacht voor de manier waarop in Sudan met vrouwen wordt omgegaan: “Dit is niet alleen mijn zaak. Dit is een zaak van alle Sudanese vrouwen en de gemeenschap. Buiten de gevangenismuren hebben vrouwen al niet de keus. Kun je nagaan hoe het in de gevangenis moet zijn.”

Bron: hosted.ap.org

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>