Elke vrijdag vrij! Beter voor jezelf én het milieu

Is het weekend voor jou ook altijd veel te kort? En zou je niet het liefst een driedaags weekend willen hebben? Wellicht denk je nu dat je baas hier nooit mee zal instemmen, maar dat kan heel goed veranderen! Zeker als je hem of haar dit recente onderzoek onder de neus schuift….

Aangetoond is dat zowel werkgevers als werknemers – en zelfs het milieu – gebaat zijn bij een vierdaagse werkweek! Deze kan op twee manieren worden geregeld. De eerste optie is om hetzelfde aantal uren te blijven werken – en dus van een 8 uur tellende werkdag naar 10 uur per dag te gaan. De tweede optie is om salaris in te leveren en simpelweg een dag minder te werken.

Van de eerste optie is bij de gemeente Utah gebleken dat die goed uitpakt. Ook al worden de resultaten pas gepubliceerd in oktober, het ‘ambtenarenapparaat’ merkt nu al dat het energieverbruik met 13 procent is verminderd. 70 procent van de medewerkers vindt de regeling positief en het ziekteverzuim is afgenomen.

Bij accountantskantoor KPMG wordt gebruik gemaakt van de tweede optie: Om te voorkomen dat er (massa)ontslagen zouden vallen, konden de medewerkers ervoor kiezen een dag minder te werken tegen 20 procent minder salaris. 85 procent (800) van de 11,000 Britse medewerkers koos voor deze regeling.

Verhoogde moraal
Niet iedereen zal het een aantrekkelijk idee vinden om langer te werken of een salarisvermindering te krijgen in ruil voor een drie-daagse werkweek. Toch blijkt dat de meesten het wel zien zitten. Rex Facer van Brigham Young University in Provo (Utah) ondervroeg 151 HR-managers van gemeentes, verspreid over de US, waar medewerkers een dergelijke flexibele werkregeling geboden was. 64 procent gaf aan dat het alternatieve werkschema geleid had tot een verhoogde arbeidsethos en 41 procent vertelde dat de productiviteit omhoog was gegaan. Slechts 9 procent beweerde het tegenovergestelde.

Volgens Facer was het de beurs crash van 1929 die leidde tot de 5-daagse werkweek, zoals we die nu kennen. “Daarvoor was het normaal om 6 dagen per week te werken; en dan 12 tot 14 uur per dag. Toen de Grote Depressie aanbrak, groeide het idee om het werk te delen en meer mensen aan te nemen. Gedurende de volgende grote financiële crisis in de jaren ’70 werd er veel gepraat over het invoeren van een 4-daagse werkweek, maar om verschillende redenen is dat er nooit doorgekomen.”

“Dingen zijn anders nu”, zegt Facer. “Ik zou niet verbaasd zijn als we in de komende jaren de helft van alle personeel ertoe krijgen dat ze liever 4 dagen per week werken.”

Ik weet niet hoe jij daar over denkt, maar ik zou me er wel in kunnen vinden…. Op naar de 3-daagse werkweek!
;-)
Wat vind jij? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: Newsscientist.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>