Een kijkje over de grens werpen: Gelukkig in Rusland

Zomertijd =  komkommertijd. Maar om jullie nu lastig te vallen met non nieuws… Nee daar zitten we allemaal niet op te wachten. Daarom ga ik komende weken de focus leggen op arbeidsmarkten en -situaties buiten de grenzen van ons prachtige kikkerlandje. Vandaag een kijkje het eigenlijk o zo onbekende Rusland. Russische psychologen hebben naar eigen zeggen de leukste baan van de nationale arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Russische rekruteringswebsite SuperJob.ru. Van de Russische psychologen zegt 89 procent zich tevreden te tonen met zijn leven. Slechts 5 procent geeft aan ontevreden te zijn. Aan het andere einde van het spectrum bevinden zich de computerspecialisten, waar 24 procent toegaf zich ongelukkig te voelen. Daarna volgen ontwerpers (22 procent) en veiligheidsagenten (21 procent).

Na de psychologen voelen salesmanagers (83 procent). “Daarmee worden stereotypes tegengesproken dat de verkoopsector vervelend is,” merkt de Russische krant The Moscow Times op. Op de derde plaats staan architecten, auditeuren, marketing managers en ploegbazen uit de bouwsector (82 procent). Er wordt aan toegevoegd dat de meeste onduidelijkheid heerst bij ongeschoolde arbeiders, waar 19 procent zich niet kan uitspreken, gevolgd door geschoolde arbeiders en privéchauffeurs (16 procent).

Journalisten en uitgevers bevinden zich volgens SuperJob.ru in de middengroep. Daar zegt 76 procent zich gelukkig te voelen, terwijl 14 procent aangeeft niet goed in zijn vel te zitten. Eén op tien kan zich niet uitspreken. Psychologen voelen zich volgens de onderzoekers het meest gelukkig omdat ze meestal zelfstandig opereren en uit hun onafhankelijkheid voldoening puren. Anderzijds zouden informatici zich vooral ongelukkig voelen omdat ze constant een perfecte virtuele moeten moeten verlaten om geconfronteerd te worden met de menselijke wereld.

Factoren die bijdragen tot het geluksgevoel zijn creativiteit, sociale interactie, kwalificaties en opleiding. Daarnaast spelen ook familie, vrienden, levensdoelen en zelfontwikkeling een rol.

Bron: Expresse.be

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>