Ontslagvergoeding omlaag

De ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule gaat omlaag. Vooral jonge werknemers worden getroffen. Ook hoeven bedrijven een lagere vergoeding te betalen als hun personeel cursussen heeft mogen volgen of het bedrijf zelf financiële problemen heeft.

De belangrijkste wijzigingen behelzen een andere berekening van de dienstjaren, meer aandacht voor de arbeidsmarktpositie van werknemers en de financiële positie van de werkgever, en maatwerk voor werknemers die in het zicht van pensionering zijn.

Huidige formule
Volgens de huidige formule wordt de vergoeding berekend door het aantal dienstjaren te vermenigvuldigen met het bruto maandsalaris en met een factor waarin de bijzondere omstandigheden van het geval zijn uitgedrukt in een cijfer.

Daarbij tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor twee.

Verfijnen
De kantonrechters willen dit voor de toekomst verfijnen, waarbij de dienstjaren tot 35 jaar tellen voor 0,5, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen.

De bedoeling is daarmee meer aansluiting te zoeken bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, maar met behoud van bescherming van de oudere werknemer.

Cursussen
Ook kan de vergoeding voor een werknemer die door zijn werkgever in staat is gesteld door cursussen volgen lager uitvallen. Hij heeft een steviger positie op de arbeidsmarkt en heeft volgens de kantonrechters minder financiële bescherming nodig dan andere collega's.

En werknemers die werkzaam zijn in een branche met een groot gebrek aan personeel, hebben volgens de rechters minder bescherming nodig dan werknemers in een sector waarin veel werkloosheid heerst.

Onbetaalbaar
Ook willen de rechters meer rekening houden met de financiële positie van de werkgever als die met jaarstukken en onderbouwde prognoses kan aantonen dat een vergoeding voor hem onbetaalbaar is.

De kantonrechters willen vanaf 1 januari 2009 met de aangepaste richtlijnen gaan werken.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>