Je carrière in 2009 (en later)

Lifeboat.com

bron afbeelding: Lifeboat.com

De World Future Society heeft voor 2009 en de daaropvolgende jaren tien voorspellingen gedaan, die (als ze uitkomen) grote invloed zullen hebben op ons werkleven. Hier volgen de drie meest beangstigende en opvallende voorspellingen.

1. Alles wordt geregistreerd
In 2030 zal alles wat je doet en zegt geregistreerd worden. “Eind 2010 zullen we middels (ontzichtbare) nanotechnieken in staat zijn om onderling te communiceren en mensen wereldwijd in de gaten te houden. Mensen zullen nano-implantaten hebben, waardoor interactie mogelijk is met een alomvattend netwerk.” Dit lijkt te beangstigend voor woorden. De vraag is natuurlijk: hoe realistisch is het? Dat zullen mensen toch nooit pikken? Ten eerste omdat het natuurlijk een aanslag is op ons privéleven, maar ten tweede ook, omdat we ons toch nooit zo’n implantaat zullen laten aanmeten? Althans, ik zelf ben daar absoluut tegenstander van. Ok, ik heb niets te verbergen, maar zou het niet prettig vinden als letterlijk alles wat je zegt, geregistreerd wordt. Hoe onschuldig ook, wie weet – wordt het nog eens tegen je gebruikt bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.

2. Carrieres worden meer gericht op specialisaties
“In plaats van simpelweg af te studeren binnen bijvoorbeeld bedrijfskunde zullen studenten zich meer en meer richten op niche hoofdvakken als duurzaam zakendoen en entrepreneurschap.” Andere ongebruikelijke hoofdvakken zijn neuroscience en nanotechnologie, computer- en digital forensics en ten slotte Comic Book Art. Op zich natuurlijk geweldig dat studenten de mogelijkheid krijgen zich meer en meer te specialiseren. Aan de andere kant – kies je verkeerd – dan kunnen de gevolgen daarvan groot zijn voor de rest van je carrière.

3. Trainingen, cursussen en nog meer trainingen
“Snelle veranderingen binnen de arbeidsmarkt en werkgerelateerde technieken zullen het nodig maken dat elke medewerker continu trainingen en cursussen moet blijven volgen.” Een goed idee. Als groot voorstander van het ‘blijven-leren-principe’ zie ik hier alleen maar uitdagingen liggen. Vraag is wel: hoe passen we het allemaal in binnen onze toch al zo overvolle agenda’s?- Alle tien voorspellingen van de World Future Society (Let op: engelstalig)

Lees ook:

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Je carrière in 2009 (en later)

  1. Pingback: “Binnen vijf jaar hersenscan bij sollicitatie” | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>