Donner relativeert dreigende werkloosheid

Donner

Piet Hein Donner

“De toekomst van de arbeidsmarkt is rooskleuriger dan de huidige crisis doet vermoeden. Vanaf 2012 heeft Nederland eerder te weinig werknemers, in plaats van te veel.” Dat schrijft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) in een opiniestuk in NRC Handelsblad. 

 “Bedacht moet worden dat de toekomst van de arbeidsmarkt minder somber is dan we nu wellicht even denken”, aldus een optimistische Donner. Hij merkt er wel bij op dat niet voor alle vacatures de geschikte werknemers gevonden zullen kunnen worden. “Dat is misschien wel het echte probleem.”

Werktijdverkorting niet verlengd
Donner laat doorschemeren dat hij niet van plan is de huidige regeling voor werktijdverkorting (wtv) veel verder te verlengen. De regeling is bedoeld is om te voorkomen dat bedrijven overhaast reageren op de crisis en ‘in paniek te snel mensen ontslaan’.

“Inmiddels is die situatie van een overreactie steeds minder aannemelijk. De economische vooruitzichten verslechteren immers al een tijdje.” De wtv-regeling is ‘niet de oplossing voor alle huidige economische kwalen’, benadrukt Donner.

Werktijdverkorting tot 15 januari
Bedrijven kunnen zich tot 15 januari melden voor werktijdverkorting. Met de werktijdverkorting kunnen zij hun werknemers tijdelijk minder laten werken. Voor de uren die zij niet werken, krijgen de werknemers dan een WW-uitkering. Ook worden ze bijgeschoold. Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben Donner opgeroepen de deadline te verlengen tot 1 april.

Verwachtingen CWI
Ook het Centrum voor Werk en Inkomen, het CWI is positief gestemd over de vooruitzichten in 2009. Het CWI voorspelde eerder dat de werkloosheid in 2009 zal dalen naar een historisch laag punt. Dit jaar verwacht het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) een afname van het aantal niet-werkende werkzoekenden tot 374.000. Het geraamde aantal werkzoekenden komt overeen met dat van de werkloosheid begin jaren tachtig van de vorige eeuw. De werkgelegenheid groeit het hardst in Flevoland, Utrecht en de regio Nijmegen en Rivierenland.

Bron: Novum, Personeelsnet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Donner relativeert dreigende werkloosheid

  1. Mw. van H.

    De gewone werknemer mag niet vragen om loonsverhoging. Onze ambtenaren en ministers hebben onlang een loonsverhoging van 10% tot 30% ontvangen, ondanks de ‘crisis’.

    We worden al jaren bestolen en bedrogen. Voorgelogen en gemanipuleerd. “Nederlanders zijn rijk” wordt ons voorgeschoteld. We mogen niet klagen, want de kindertjes in Afrika hebben niet te eten.

    In Nederland zitten honderdenduizenden huishoudens in de kou, zonder gas en licht. In Nederland is de voedselbank noodzaak. In Nederland is de midden-klasser verstoten naar de laagste klasse en de laagste klasse, werkend voor een minimum loon, leeft onder de armoedegrens.

    Het zorgstelsel is uitgekleed. De ZorgStaat bestaat niet meer, maar we betalen er jaarlijks nog altijd meer en meer voor.

    Bestolen en bedrogen. Voorgelogen en gemanipuleerd. Wouter Bos zei vandaag: ‘In het verleden’ heeft toenemende bureaucratie geleid tot corruptie binnen de Nederlandse overheid. Er is echter sindsdien niets veranderd. De bureaucratie neemt toe, zo ook de corruptie.

    Samen in vreedzaam en sterk protest!

    http://nederland.webklik.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>