Recht op één dag thuiswerken

Werk je wel eens thuis? Of is dat voor jou een ongeoorloofde luxe? Als het aan GroenLinks ligt, werkt straks iedere werknemer maximaal één dag per week thuis. Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Ineke van Gent van GroenLinks willen dit mogelijk maken en dienden daartoe vandaag een wetsvoorstel in tijdens het Kamerdebat over de mobiliteitsaanpak met minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Recht thuiswerken
Hiermee zouden werknemers een dag per week het recht moet hebben om thuis te werken, tenzij zwaarwegend belang (what ever that maybe) van het bedrijf dit onmogelijk maakt. Op zich helemaal geen verkeerd voorstel natuurlijk. Zelf werk ik al een dag per week (soms 2 dagen) thuis en dat werkt erg goed. Niet alleen bespaart het me reistijd en ben ik op die dag automatisch geen mede-veroorzaker van de dagelijkse files. Ook concentreer ik me een stuk beter, waardoor ik productiever ben. Kortom: allemaal voordelen, waarvan ik me overigens kan voorstellen dat die niet voor iedereen opgaan.

Vraagtekens
Wat nu als je als bedrijf simpelweg de faciliteiten niet hebt, of je werk het niet toelaat? Vooral voor kleinere ondernemers, die zoiets dan wellicht zouden moeten faciliteren, kan dit een duit kosten. Of zal dit allemaal wel meevallen? Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet het in ieder geval niet zitten dat de politiek zich met de werkgevers-werknemersrelatie “bemoeit”. “Werktijden en organisatie zijn een zaak van werkgever en werknemer”, meent VNO-NCW. “Om die reden hebben wij ons uitgesproken tegen een dergelijke wetgeving.”

Waarom een verplichting?
De verplichting is volgens politica Ineke van Gent nodig omdat veel werknemers te maken hebben met een “een ouderwetse baas”, met andere woorden iemand die het thuiswerken nooit zal stimuleren. Met een wettelijk afdwingbaar recht moet dit veranderen.

Wat vind jij? Moet dit recht op een dag thuiswerken er komen? Of is dit inderdaad een zaak van werkgever en werknemer en moet de politiek zich er niet mee bemoeien?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>