Hoogopgeleide werklozen verplichten tot laaggeschoold werk?

Als het aan het CDA, de PVV en bewindsman Donner (van Sociale Zaken) ligt, moeten alle werklozen straks na een jaar (vruchteloos) solliciteren, elke baan accepteren die ze pakken kunnen. Ook als het werk mijlenver onder hun opleidingsniveau/ ervaring ligt.

De SP is – begrijpelijk – niet te spreken over deze ‘tewerkstelling’ (mijn benaming hiervoor, niet van de SP). SP-kamerlid Uilenbelt beschuldigde Donner dan ook van kennisvernietiging, want een ingenieur die tomaten plukt in een kas, zal natuurlijk weinig kennis, ervaring in zijn specialisme kunnen opbouwen.

Haken en ogen
Wat vind jij hiervan?
Op zich kunnen we werklozen volgens mij best wel verplichten tot laaggeschoold werk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Wat te denken van alle hoogopgeleide werklozen die simpelweg niet aan de bak komen, omdat ze ‘te oud’ bevonden worden? En hoezo zouden werkgevers hieraan mee willen werken?

‘Hongerloontje’
Terwijl ze normaal gesproken tegen een ‘hongerloontje’ laagopgeleiden kunnen aannemen, zouden ze nu noodgedwongen meer moeten betalen aan de hoogopgeleiden? Tenslotte, is het natuurlijk ook niet eerlijk ten opzichte van een hoop mensen die niet anders kunnen dan tomaten plukken, vuilnis ophalen of bollen pellen. Wordt hen straks het brood uit de mond gestoten door de heren/dames politici en hoogopgeleiden – die tegen wil en dank – achter de lopende band plaatsnemen? Het is een vreemde zaak, die bovendien erg riekt naar het woord dat ik eerde noemde: Tewerkstelling. Worden werklozen straks thuis opgehaald en ‘aan hun haren’ naar een werkgever gesleept waar ze niet willen werken? Of dat nog net niet?!

Luister hier ook naar wat arbeidseconoom Jules Theeuwes over deze tewerkstelling zegt op BNR. Hij vindt het een goede maatregel. Wat is jouw mening? Laat hieronder je reactie achter.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoogopgeleide werklozen verplichten tot laaggeschoold werk?

  1. Pingback: Werkloos en wanhopig? Zet jezelf op een billboard | Carriere

  2. Pingback: Werkloos en wanhopig? Zet jezelf op een billboard | Carriere

  3. buyusedcar

    It sounds like you’re creating problems yourself by trying to solve this issue instead of looking at why their is a problem in the first place.

      /   Reply  / 
  4. Frank Bikker

    Een paar geleden werd ik gedeeltelijk afgekeurd met de mededeling dat ik nog wel in staat was tot licht industrieel werk ( ik deed tot dan toe HBO+ werk). Ik denk dat geen enkele werkgever op mij zou zitten te wachten omdat ik totaal niet zou funktioneren in een dergelijk soort team. Gelukkig zijn de werkgever en ik wel uitgekomen. Hij accepteerde minder produktie, maar hij handhaafde me nog wel op hetzelfde niveau van werk. De betaling werd uiteraard wel naar beneden bijgesteld. Voor mij een toch meer bevredigende oplossing dan kinderwagens monteren of zoiets.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>