Kinderen staan carrière dertigers in de weg

Ruim 60 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun carrière in de weg staan. Dat blijkt uit een onderzoek van De Praktijk (AVRO) - uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok – onder 1400 mensen. De helft ervaart zijn kroost als een belemmering voor zijn relatie en als een financiële belasting. Een derde van degenen die aan kinderen denken, vraagt zich of dat financieel wel is op te brengen.

Ik zou zeggen: begin dan liever niet aan kinderen. Al helemaal niet als je vindt dat ze een belemmering vormen voor je carrière… Dat calculeer je toch vantevoren in?!

Druk van het leven
Bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, komen door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken, constateerden de onderzoekers. Vijf op de tien geeft aan door die spanning zijn vrienden te weinig te zien, onvoldoende te ontspannen en te weinig uit te gaan. Vier op de tien dertigers zegt door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven te hebben.

Spagaat
Een kwart heeft, doordat het hem of haar allemaal te veel werd, wel eens tijdelijk niet gewerkt. Eenzelfde aantal zegt dan ook het gevoel te hebben in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan. Een overgrote meerderheid van 70 procent zegt het dertigerdilemma in zijn omgeving te kennen en 55 procent herkent dat bij zichzelf.

Luister hier terug naar:
- Dorien Seegers van onderzoeksbureau Ruigrok,
- Nienke Wijnants, auteur van het Dertigersdilemma,
- Paul Schnabel, socioloog en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP),
- het debat met Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong en Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Zeeburg en beide dertiger,
- de column van ruim veertiger Marcel Verreck.

Bron: AVRO (hier vind je ook alle onderzoeksresultaten nog eens op een rijtje)
Lees ook de humoristische column van Dirkje (Relatie.blog.nl) over de verwende dertigers.

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Kinderen staan carrière dertigers in de weg

  1. Debora

    Wat ik mis is de vraag: vind men kinderen die belemmeringen waard? Het kan best zijn dat je vind (of misschien gewoon erkend) dat kinderen een belemmering zijn in het maken van carriere. Maar als je tegelijk vind dat kinderen vele malen belangrijker zijn dan die carriere dan is er geen enkel probleem.
    Ik krijg dan ook sterk het gevoel dat dit een twijfelachtig onderzoek is.

      /   Reply  / 
    1. Sjoukje Dijkstra

      Hoi Debora, ik heb het even voor je nagevraagd bij onderzoeksbureau Ruigrok. Hierop kreeg ik van Dorien Seegers het volgende antwoord: “We hebben niet aan de dertigers die hun kinderen wel eens als een belemmering voor hun carrière zien, gevraagd of ze het desondanks wel waard vonden.”
      -
      “Ik heb wel wat andere resulaten die wat inzicht geven in je vraag. We vonden bijvoorbeeld wel dat 82% van de dertigers met kinderen nooit getwijfeld heeft of men de juiste keuze voor kinderen heeft gemaakt. Daarnaast als we aan deze dertigers vragen of men het gevoel heeft te moeten kiezen tussen hun kinderen en de carrière dan geeft 75% aan hier (helemaal) geen last van te hebben. 14% heeft dit gevoel echter wel.”

      Het lijkt dus dat de dertigers hun kinderen wel eens als een belemmering zien voor hun carrière, maar dat de grote meerderheid niet twijfelt aan de keuze die ze ooit gemaakt hebben. Daarnaast heeft de meerderheid niet het gevoel dat ze moeten kiezen tussen kinderen of carrière. Kortom het is deze dertigers denk ik wel waard.”
      —-
      Ik hoop dat ik hiermee je vraag naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
      -
      Groetjes Sjoukje

        /   Reply  / 
  2. Sjoukje Dijkstra

    Inderdaad een goede vraag Debora. Dat is precies wat ik mezelf ook afvroeg, toen ik bezig was met dit onderwerp. Zal de vraag eens aan de onderzoekers voorleggen… En es kijken of we een antwoord kunnen krijgen op deze vraag :-) Fijn weekend! Groeten Sjoukje

      /   Reply  / 
  3. Midlifer

    Leuk actueel item voor dit blog. Met enorm veel info rondom dit onderwerp, ook doorverwijzende info. Ben er als midlifer heel erg in geïnteresserd, omdat onze kinderen (bijna) dertigers zijn, die ik zelfs al rond hun twintigste met dit delemma zag worstelden, o.a.: heb deze studie nu wel gedaan, maar is dit ook wat ik werkelijk kan en wil????
    Tenslotte vielen alle puzzelstukjes eindelijk op hun plaats en hebben ze alle 5 hun draai wel gevonden op hun werkplek. Hopelijk gaat dit ook zo, nu ze rond de dertig zijn en richting dertig gaan. De vele keuzemogelijkheden voor dertigers zijn nu eenmaal het probleem van deze tijd. Het belangrijkste is in het oog te houden, dat je niet àlles moet willen, anders ben je nooit tevreden: zet voor jezelf duidelijk op een rijtje wat voor jou het belangrijkste is. Laat de rest schieten en focus je dààrop, al is dat misschien makkelijker gezegd dan gedaan. En kijk daarbij vooral niet naar het gras van anderen, dat op de één of andere manier kennelijk steeds weer groener LIJKT te zijn dan dat van jezelf…..ook zij hebben tenslotte hun èigen keuzes moeten maken. Er zijn maar weinig mensen, die alles wat ze graag willen ook kunnen doen: dat geldt misschien hooguit voor enkele hoogbegaafden onder ons ;)
    Midlifer

      /   Reply  / 
  4. seine hakkers

    Het plaatje is wel grappig. Omdat hier de suggestie van een weegschaal wordt weergegeven en wie doet zijn deel in de opvoeding.
    Actueel is dit onderwerp zeker, als je bedenkt dat de toeslagen op kinderopvang flink zijn gekort na een jaartje heel royaal te zijn geweest.
    Komt in mijn ogen op de volgende twee punten neer:
    1) Ons kabinet wil van alles regelen om mensen aan het werk te krijgen en onze economie te stimuleren. Maar hebben daar eigenlijk geen geld voor over.
    2) Ouders weten niet wat er bij komt kijken om kinderen te helpen opgroeien. De belasting is enorm en dat was niet te voorzien toen er nog geen gezin was.

    Je moet niet alles moet willen. Minder is soms ook voldoende. carrière en kinderen gaan niet samen. Of je moet de carrière als ouder bedoelen.

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Vrouw scheidt man wegens schoonmaakdrift | Carriere

  6. Herman Miedema

    In mijn loopbaanadviespraktijk zie ik veel dertigers die niet alleen last hebben van keuzestress, maar ook kampen met zingevingsvragen. Is dit het nu, moet ik zo de rest van mijn leven door, terwijl ik alles heb ben ik toch ontevreden. Mijn advies is dan vooral om te leren voelen wat authentiek is. Om te leren luisteren naar je innerlijke stem. Iets wat we in de hectiek van alle dag snel kwijt raken.
    In een coachingstraject of een cursus die ik geef kunnen mensen leren om nu en voor de rest van hun leven trouw te blijven aan zichzelf. En dat geeft rust!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>