Yeaeah! Roken mag in kroeg zonder personeel…

Eindelijk, maar eindelijk dan toch dringt het eens ergens bij iemand door: eenmanszaken, die het vaak al moeilijker hebben, lijden onder het rookverbod. En dus mag er van de rechter straks weer gewoon op los gepaft worden in café Victoria in Breda, zo meldt Dag.nl. Steek er nog maar eentje op dus en drink er eentje bij: ‘Op de rechter. Proost.’

Echte boeven
Of de rechtsuitspraak voor café Victoria gevolgen heeft voor andere zaken is nog onbekend. Daarvoor is het nog te vroeg. Het OM moet natuurlijk eerst natuurlijk zonodig in beroep gaan tegen de uitspraak bij een hogere rechter. Serieus, hebben we geen betere dingen te doen? Echte boeven aanklagen bijvoorbeeld? (sprak ze met een rokershoestje.. dat wel ;-))

Failliet?
Rokershoestje of niet, de rechtbank in Breda heeft gewoon gelijk als ze stelt dat ondernemers in de huidige wettelijke regeling ongelijk behandeld worden. Daarom kan zo’n verbod volgens de rechter niet standhouden voor horeca-ondernemers zonder personeel. Vooral veel eigenaren van kleinere café’s menen sinds het rookverbod klandizie en omzet te hebben verloren. Speaking of which: toen het rookverbod net inging, zag ik inderdaad bij een klein café een bord buiten staan met de grappige – eigenlijk ook wel trieste - oproep: “Niet-rokers en astma-patiënten, waar blijven jullie? We gaan failliet.” Of dit café nu echt failliet is, weet ik niet. Zal er binnenkort es langslopen om dit te ontdekken.

Hoe het ook zij, terugkomend op de zaak in Breda, ik hoop voor café Victoria dat ze in het gelijk wordt gesteld. En dat ze lekker de hens kunnen steken in de eis van de officier van justitie: 1200 euro boete en een voorwaardelijke sluiting van een maand. Pffff. Criminelen worden minder zwaar bestrafd. 

Bron: Dag.nl

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Yeaeah! Roken mag in kroeg zonder personeel…

  1. Debora

    Het argument van oneerlijke concurentie vind ik niet geldig. Het is niet de taak van de overheid er voor te zorgen dat alle bedrijven het financieel redden. Wat wel een goed argument is, is dat een eenpersoonsbedrijf geen personeel heeft om te beschermen.
    Overigens wordt ik er een beetje moe van dat de overheid altijd maar de schuld krijgt van het probleem dat er minder café bezoekers zijn. Een horeca ondernemer is een ondernemer. Een ondernemer is verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf. Elke horeca ondernemer had jaren geleden, toen het rookverbod voor het eerst ter sprake kwam, moeten nadenken over zijn bedrijf en wat zo’n rookverbod zou betekenen. Al die horeca ondernemers die in plaats daarvan rustig hebben zitten wachten en nu de overheid de schuld geven, moeten vooral eens in de spiegel kijken.

      /   Reply  / 
  2. Sjors

    Hebben we er ook wel eens over nagedacht wat dat dan is, een eenmanszaak? Welke horeca-ondernemer staat altijd in zijn/haar zaak en heeft helemaal geen personeel???
    Wij hebben zelf een kleine kroeg in een klein dorpje maar er is altijd wel een moment waarop je zelf als cafébaas er niet bent. Als je zegt dat je geen personeel hebt denk ik dat daar ook eens op gecontroleerd moet worden!
    En er zijn genoeg mensen die het héél prettig vinden hoor, zo’n rookverbod! Ook het personeel dat af en toe werkt in het kleine dorpscafé…..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>