‘Cone of Silence’ sluit luistervinken op kantoor buiten

In een open kantoorruimte – met meerdere mensen – is het vrijwel onmogelijk om een (zakelijk) privé gesprek te voeren. Mensen luisteren ongewild of met opzet mee, dus gevoelige onderwerpen kunnen op de werkvloer niet zomaar besproken worden. Als het aan wetenschappers in de VS ligt is dat voortaan verleden tijd. Zij ontwikkelden de ‘Cone of Silence’, een beschermende geluidsbubbel… Zoiets als in onderstaand filmpje, maar dan een stuk slimmer.

Geluidsbubbel
Hun idee, bekend gemaakt in hun patentaanvraag, is dat vertrouwelijke gesprekken ook in open kantoorruimtes kunnen plaatsvinden, zoals kantines. Het zorgt er zelfs voor dat een pratende groep rond kan lopen op de werklvoer zonder dat zij afgeluisterd kunnen worden. ”In open kantoren kan het vaak gebeuren dat schending van de privacy een issue is, omdat derde partijen een gesprek expres of onbedoeld opvangen”, aldus de uitvinders in hun patentaanvraag.

‘Get Smart’
In plaats van de plastic constructie, zoals geheim agenten die gebruikten in de televisiecomedie ‘Get Smart’ (zie filmpje), maken de wetenschappers voor hun uitvinding gebruik van een sensor netwerk, om daarmee potentiële luistervinken te signaleren en uit te sluiten. Speakers genereren een subtiel maskerend geluid op precies het juiste niveau. 

Geluidsscherm
Het klinkt simpel, maar de aanpassingen die hiervoor gemaakt moeten worden in de infrastructuur zijn complex. De muren van een ruimte moeten bekleed worden met units ter grootte van een lichtknopje. In een unit zit een microfoon, een speaker en een infrarood locatiesensor en een netwerk device dat aangesloten is op een server. Als iemand het ‘geluidsscherm’ wil activeren, kan diegene dat doen op zijn of haar computer.

Luistervink
In de sensor staan de posities van de computers opgeslagen. Zodoende kunnen de sensoren de persoon identificeren en de locaties om de persoon heen afsluiten met de beschermende geluidsbubbel. Software bepaalt wie dichtbij genoeg staat om participant te zijn in het gesprek en wie als potentiële luistervink moet worden buitengesloten. De speakers die een mix van ‘wit geluid’ en willekeurige kantoorgeluiden op de luistervinken loslaten, zorgen ervoor dat het gesprek onverstaanbaar wordt voor derden.

Niet optimaal
De ideeën van de wetenschappers zijn niet nieuw, maar “de grootste obstakels die eerder bestonden, zijn hiermee weggenomen”, meent wetenschapper  Joe Pardiso: “Huidige systemen brengen geluid vanuit een bron. Hierdoor was er vaak te veel of juist te weinig maskerend geluid en was de geluidsmuur dus niet optimaal.”

Onder de indruk
Klaus Moeller, oprichter van geluids-maskerende systemen Logison of Oakville in Ontario (Canada) is onder de indruk van de ambities van het Massaschusetss Institute of Technology (MIT), waar wetenschappers Joe Pardiso en Yasuhiro Ono (verantwoordelijk voor de uitvinding) werken. Toch betwijfelt Moeller de praktische toepassing. “Ik wens MIT veel succes met hun nieuwe idee”, zegt hij, “maar het klinkt er duur en niet praktisch voor een kantooromgeving. Hij denkt dat architecen zullen protesteren, wanneer ze moeten werken met de vele objecten die op de muur of het plafond geïnstalleerd moeten worden.

Bron: Newscientist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>