Roddelaarster meest hulpvaardige collega

Voor de meeste mensen zal het geen verrassing zijn dat vrouwen gelukkig worden van roddelen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, waaruit bovendien naar voren komt dat vrouwen die net geroddeld hebben sneller de neiging hebben om de helpende hand toe te steken.

Kopje koffie?
Legt je collega dus net de telefoon neer na een leuk roddelkletspraatje met die en die, vraag haar dan vooral eens om een kopje thee of koffie. Je kunt er donder op zeggen dat ze het nog gaat halen ook. Tenzij ze is zoals ondergetekende (moi dus), maar dat komt dan misschien weer doordat ik te weinig roddel.

Emotionele betrokkenheid
Gebaseerd op dit onderzoek in ieder geval een goed advies voor de bazen en managers onder ons; laat vrouwen vooral veel teamwork doen of geef haar een taak, waarbij ze gevoelens van emotionele betrokkenheid kan ontwikkelen.

Hier worden vrouwen namelijk gelukkiger van dan wanneer ze een vlakke, emotieloze taak moet uitvoeren. Bij vrouwen die neutrale werkzaamheden verrichten, zakt het progesteron niveau (het hormoon dat gelukkig maakt) bijna tot nul, terwijl dat niveau bij vrouwen die ‘blije’ taken verrichten enorm omhoog schiet.

Linken
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1600 studentes, wiens progesteron gemeten werd voor en na het doen van diverse taken. Volgens onderzoekster Stephanie Brown is het belangrijk om biologische mechanismen te linken met sociaal menselijk gedrag.

Progestron did it
“Veel van de hormonen die betrokken zijn voor ons helpend gedrag en binding met anderen, zorgen voor reductie van stress en spanning bij zowel mensen als dieren. Nu zien we dat het hormoon progesteron daar waarschijnlijk grotendeels voor zorgt.”

Conclusie: vrouwen die roddelen zijn gelukkiger en gezonder. Weet je eindelijk ook eens waarom je collega altijd het zonnetje in huis is… Nu maar hopen dat jij zelf niet het onderwerp bent van haar geroddel.

Bron: Newslite.tv

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Roddelaarster meest hulpvaardige collega

  1. Debora

    Wat is “een taak, waarbij ze gevoelens van emotionele betrokkenheid kan ontwikkelen”. Of eigenlijk: wat is een taak, waarbij ze GEEN gevoelens van emotionele betrokkenheid kan ontwikkelen, want volgens mij kun je dat bij elke taak. Als je wilt.

      /   Reply  / 
    1. Pieter

      Ha, ik denk dat ik em wel snap hoor. Denk dat et gaat om taken, waarbij ze samenwerkt met andere vrouwen. Dus lekker roddelen tussen de bedrijven door en teambuilding. Verder ontwikkelen de meeste mensen – dat geldt voor iedereen – natuurlijk weinig emotionele betrokkenheid, bij zaken die heel routinematig zijn. Dus zaken als administratie, kopietjes maken, etc. Het zijn vaak noodzakelijke dingen, maar niet de meest leuke. Ik heb zelf een aantal mensen onder mij; die probeer ik emotioneel zoveel mogelijk te betrekken door ze ook taken toe te delen op capaciteit en talent.. en daarbij rekening te houden met waar de medewerkers echt blij van worden. De een houdt van een uitdaging, die krijgt een uitdaging. De ander wordt weer blij van creatieve taken. Dus die betrek ik, wanneer ik een creatieve geest nodig heb, enzovoorts. Overigens, zie ik nu dat het net zo breed en algemeen beschreven staat in de brontekst die de schrijfster gebruikt heeft… Met vriendelijke groet, Pieter

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>