Bedrijfsethiek; anders voor de baas

Regels zijn er om gebroken te worden, zeggen we wel es… Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door Joris Lammers en Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, blijkt dat onze machtspositie van invloed is op de manier waarop we met regels omgaan.

Nu zou je denken; hoe hoger in de rangorde, hoe meer lak aan regels, maar het tegendeel blijkt. Uit verschillende tests, gehouden onder studenten, komt naar voren dat zij die zich (tijdelijk) in de schoenen van een baas verplaatsen, strenger met de regels omgaan dan degenen die een rol krijgen toebedeeld met minder macht.

De onderzoekers vonden slechts een uitzondering op de regel… Wanneer de regels het eigen hachje in gevaar brengen, zijn de bazen geneigd om deze dan maar te breken, terwijl de medewerkers ze eerder blijven volgen.

De uitkomst van het onderzoek lijkt niet verrassend. Immers, wanneer een leidinggevende naar de top komt door de regels te volgen, ziet hij of zij die regels als goed. Komt hij of zij er juist door de regels te breken, dan is het vaak juist in zijn/haar belang om evt. volgers tegen te houden.

Bron: Miller-mccune.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>