Vandaag de baas, morgen werkloos

Zo kopte Management Team een poosje terug. Auteur Henk Vlaming die ook het boekHet ontslagcircus op zijn naam heeft staan, pakt hiermee een interessant onderwerp bij de lurven; als medewerker ben je vervangbaar, maar ook als manager kun je gemakkelijk gemist worden….

Zeker in tijden als deze…..

De ontslagen manager. Jaarlijks worden er duizenden op straat gezet, wat soms wrange situaties oplevert: Zo kan het goed zijn dat, terwijl jij als ex-medewerker je ontslag-wonden likt, je de volgende dag ook je ex-baas tegenkomt bij het CWI.

De ene dag ontslaan ze nog mensen en het volgende moment zitten ze zelf op de schopstoel. Luister hierover eens het radio-programma BNR Leiderschap, waarin o.a. een interview met Ger Vosseberg, psycholoog-consultant bij outplacementbureau Van Ede & Partners, auteur Henk Vlaming en J. Philippe Blankert, één van de schrijvers van het boek ‘Zonder werkboek’, oprichter reïntegratiebureau Midlifetop.nl voor begeleiding werklozen en managers, voorzitter en oprichter van meerdere websites o.a. Ikwilwerken.nl – Burnout.nl -  Depressie.nl. Klik hier: voor deel 1 en/of deel 2 van het programma.  

Boontje om zijn loontje?
In sommige gevallen (van onrechtvaardig management vooral dan) kun je het misschien als boontje om zijn loontje beschouwen. Dan voelt hij of zij ook eens aan den lijve wat het is om ontslagen te worden, zowel psychologisch als financieel. Aan de andere kant; er zijn genoeg goede managers die gedwongen het hazenpad moeten kiezen. En ook voor hen is het sneue hap….

Misschien zou je het niet zeggen - met al die gouden handdrukken die her en der uitgereikt worden – ontslagen bazen zijn vaak in het nadeel. En dat heeft weinig van doen met het feit dat ze dieper vallen, maar simpelweg omdat ze de vaardigheden missen om een nieuwe baan te vinden. Daarover schrijft Henk Vlaming: “Helaas blijken veel managers stuntelaars zodra zij hun baan kwijt zijn. Zij hebben altijd anderen voor zich laten lopen.”

Volgens Vlaming zouden deze ex-managers er ten eerste voor moeten zorgen dat ze hun ontslag goed verwerken. Pas daarna kunnen ze er weer tegenaan. Solliciteren, doorzetten, netwerken en inventiviteit zijn de ingrediënten voor een (al dan niet) succesvolle zoektocht naar een nieuwe baan. En komt die baan niet dan is er altijd nog het vrije ondernemerschap. Ook geen koek en ei, maar wel een optie, plus een keuze voor vrijheid natuurlijk!

Wil je reageren? Laat hieronder je reactie achter.

Het artikel in Management Team kun je hier lezen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>