7 tips bij ontslag

7 tips bij ontslagDit jaar werden al ruim 85.000 werknemers de laan uitgestuurd en nog steeds lopen grote groepen werknemers het risico om hun baan te verliezen. Wat te doen als je ontslagen wordt?” Carp magazine komt met 7 handige tips!

1. Ga niet meteen akkoord
De eerste tip op Wattedoenbijontslag.nl windt er geen doekjes om: zelfs al lijkt het dat de werkgever een uitstekend voorstel doet, hap niet direct toe. Want hoe weet je dat als je nog niet alle consequenties van het ontslag op een rij hebt?

2. Schakel rechtsbijstand in
Het arbeids- en ontslagrecht is ingewikkeld. Het is dan ook slim om een rechtskundig adviseur in de arm te nemen. Bij de kantongerechtprocedures is dit meestal een advocaat, die vind je via De Nederlandse Orde van Advocaten. Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, kan terecht bij zijn verzekeraar.

3. Check of de baas in zijn recht staat
Wie zijn ontslag wil aanvechten, doet er goed aan zich te verdiepen in de plichten van de werkgever. Als die de fout in gaat, dan kan hij verwijtbaar zijn voor het ontslag.

4. Klop aan bij het UWV
Iedereen die werkloos dreigt te worden kan zich al vanaf vier maanden vóór het (vermoedelijke) ontslag melden bij het UWV Werkbedrijf voor hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een werkloosheidsuitkering (WW) kan vanaf drie weken voor het ontslag worden aangevraagd.

5. Let op de centen
Aan het einde van een dienstverband moet er een eindafrekening komen: vakantiegeld, niet opgenomen vakantiedagen, nog te betalen declaraties of reiskosten, spaarregelingen en eventueel een opgebouwde vergoeding zoals de gouden handdruk. Zorg dat dit in de vaststellingsovereenkomst staat, het document dat de werkgever opstelt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

6. Bereken de ontslagvergoeding
Met ingang van 1 januari 2009 is de ontslagvergoeding verlaagd. Hoeveel iemand krijgt hangt af van leeftijd en het aantal gewerkte jaren. Wat ook meespeelt, is de zogenoemde correctiefactor (c-factor). Voor de wijziging werd daar alleen wangedrag onder verstaan, in de nieuwe situatie spelen ook de financiële situatie van de werkgever, de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de scholingskosten een rol. Voor wie wil weten waar hij recht op heeft: www.kantonrechtersformule.nl.

7. Zit niet bij de pakken neer
We weten dat het makkelijk gezegd is, maar toch vinden wij het écht niet nodig om na ontslag snikkend in een hoekje te kruipen en een depressie in te luiden. Bekijk het van de zonnige kant: eindelijk is er tijd voor een breiclub, voor die cursus Belgisch bier brouwen of om eens goed na te denken over wat je nou écht wilt met je leven. Uit een onderzoek van de Vlaamse vacaturekrant Jobat blijkt dat zes van de tien ontslagen werknemers een betere baan vinden!

Lees Meer op Carp.nl!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>