Mag je in verband met de kou werk weigeren?

koudBouwvakkers mogen het, waarom zouden postbodes het dan niet mogen? En wat te denken van de mensen die aan het spoor werken, de mensen die aan de weg werken? We kunnen ze eigenlijk niet missen hè……?

Op zich als de post een paar dagen niet bezorgd wordt, daar wordt niemand slechter van. Anders is het als de weg niet wordt gerepareerd of de wissels op het spoor niet ontdooid! De website Geld & Recht (bron: AD) schrijft dat een werknemer die meent dat zijn gezondheid vanwege de vrieskou schade oploopt op grond van Artikel 29 in de Arbowet zijn werk mag neerleggen. Je moet het alleen wel direct aan je werkgever melden…

In geval het een nietes-welles spelletje dreigt te worden tussen jou en je werkgever, moet je werkgever kunnen bewijzen dat er geen gevaar is voor je gezondheid. Met andere woorden: je hoeft dus niet eerst zelf met afgevroren vingers naar je baas te stappen om je werkweigering te onderbouwen…. (Kijk baas, m’n vinger ligt eraf. Mag ik dan nu alsjeblieft naar huis?)
;-)

Lastig is alleen dat de Arbowet geen specifieke temperatuur geeft, waarbij je een extra snipperdag op kosten van de baas mag genieten. FNV Bondgenoten geeft wel specifieke voorbeelden. Zo zou je werk mogen weigeren als de verwarmingsinstallatie van het gebouw waar je werkt het begeeft. Ook mogen glazenwassers, dakdekkers en gevelreinigers hun werk neerleggen als het hard waait (hoe hard? Dat staat er weer niet bij) of als het erg koud is.

In de bouwsector geldt simpelweg dat je niet hoeft te werken als de gevoelstemperatuur -6 of minder is. Heeft je werkgever dan geen ander werk voor je wat je lekker binnen kunt uitvoeren, dan mag je bij een tweede melding van -6 Celsius of lager naar huis.

Meer weten over je rechten tijdens deze vrieskou? Surf naar geldenrecht.nl

En als je dan toch lekker binnen bij de verwarming zit, om in de stemming te blijven, beluister: Baby it’s Cold Outside (originele versie van Dean Martin). Wat een héééérlijk nummer!
:-)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>