CV TIP: Vrijwilligerswerk in het buitenland

Op zoek naar een passende baan, toe aan een nieuwe uitdaging of gewoon uit liefdadigheid: vrijwilligerswerk is HOT. Naast dat je iets goed doet voor anderen (mens en/of dier en milieu) is het ook een leuk gegeven voor je CV. Immers je doet ervaring op en onderscheid je van anderen. Dus heb je niet het geld voor een studie in het buitenland kies dan voor vrijwilligerswerk  (in het buitenland) Vrijwilligerswerk in het buitenland, maar waar? Wie actief op internet gaat zoeken naar vrijwilligersreizen, raakt al snel overweldigd door de mogelijkheden. Belangrijk is dat je vooraf goed weet wat je wilt als je vrijwilligerswerk gaat doen.

Vrijwilligerswerk is goed voor je persoonlijke en sociale ontwikkeling. Maar wat leer je nu eigenlijk van vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland? Ton van Egmond, docent toerisme aan de Internationale Hogeschool in Breda: ‘Je kunt merken dat vrijwilligerswerk een alibi is om te reizen. De tripjes zijn vaak zo kort, dat er van effectiviteit geen sprake is.’ Het is volgens hem dan ook geen vrijwilligerswerk, maar een alternatieve vorm van toerisme.

Culturele ervaring

‘Het gaat de meeste mensen die vrijwilligerswerk doen inderdaad om de culturele ervaring’, zegt Bernice Spijker van Activity International. Volgens haar hangt de ervaring die je opdoet af van je instelling. ‘Natuurlijk zitten er ook mensen tussen die hun verantwoordelijkheden minder serieus nemen. Dat voorkom je niet.’

Michel Groenenstijn, mede-oprichter van Be More, is het daar niet mee eens. Hij denkt dat aan die vrijblijvendheid wel wat gedaan kan worden doormiddel van verplichte voorbereidingsdagen en een training op locatie. 

Projectmanagers
Toch blijven de verantwoordelijkheden binnen het vrijwilligerswerk beperkt. Groenenstijn: ‘Het zijn altijd zogenaamde ‘meekijkplekken’. De ervaring zit hem dus niet zozeer in het vrijwilligerswerk zelf. De vrijwilligers vormen geen centrale factor, maar zorgen voor extra handen.’

Wel kun je meer uit het vrijwilligerswerk halen doormiddel van ‘draagvlak-activiteiten’. Be More-vrijwilligers bijvoorbeeld, geven presentaties over hun ervaring met vrijwilligerswerk op scholen, aan familie en soms bij bedrijven. Zo promoveren ze van ‘helpende handen’ tot een soort projectmanagers.

Bron: Nobiles

Deze vragen helpen je het één en ander aan keuzes op een rijtje te zetten:

Maak een keuze in het land van jouw voorkeur. Wil je naar Afrika, Latijns Amerika, Azië of (Oost) Europa?

Wil je een sociaal- of natuurproject? Wil je bijvoorbeeld Engelse les geven op een school, of bouw je liever aan voorzieningen voor deze school?

Hoe lang wil je blijven? Een paar weken, maanden of wellicht een jaar?

Wat is je belangrijkste motief van je reis: Het werk? De cultuur? Het land?

Moet het werk aansluiten op studie of bijzondere interesses?

Liever iets meer zekerheid, of iets goedkoper?

Bron: Nobiles

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>