Werkzoekenden komen terecht in elektronisch doolhof

FNV Bondgenoten is niet blij met de bezuinigingen die minister Kamp (Sociale Zaken) wil doorvoeren bij het UWV. In de periode 2012-2015 moet er bij het uitkeringsinstituut in totaal 299 miljoen euro worden bezuinigd. In februari kondigde de minister al aan flink te gaan snijden in de personeelskosten bij het UWV. Daardoor staan vier- tot vijfduizend banen op de tocht. Nu wordt er ook gekort op de begeleiding en re-integratie van werkzoekenden. Daardoor zijn veel mensen aangewezen op de digitale snelweg van het uitkeringsinstituut, werkm@p. En hoewel media ons anders probeert te laten geloven…niet iedereen is een computer- en internettalent. Wordt de kloof tussen digibeten (de standaard groepen die toch al een achterstand hebben) en de arbeidsmarkt nu alleen maar groter?

 

Stimuleren

Felix Alejandro Pérez, bestuurder van FNV, vindt dat Kamp maatwerk zoals persoonlijke begeleiding moet blijven stimuleren. “Veel mensen hebben onvoldoende kennis van de digitale snelweg en komen terecht in een elektronisch doolhof. De digitale dienstverlening van het UWV werkt onvoldoende en levert geen maatwerk.” “Als je bij de armen in Nederland hoort en je kunt je geen computer veroorloven, dan sta je al helemaal buitenspel. Wil je dat iedereen aan het werk gaat, dan is maatwerk een voorwaarde om te slagen.”

Bezuinigen

Kamp wil honderd miljoen euro bezuinigen op begeleiding van werkzoekenden. Volgens de minister is het budget voor re-integratie op. Daarnaast lagen de ICT-kosten bij het UWV honderd miljoen euro te hoog. Door de bezuinigingen wordt het straks alleen mogelijk om digitaal aan te kloppen bij het UWV. Alleen de verplichte inschrijving en de zogenaamde speeddates gebeuren nog wel bij het uitkeringsinstituut.

Storingsgevoelig

Pérez noemt dit opmerkelijk. “We horen van leden dat werkm@p slecht werkt en storingsgevoelig is. Het wordt meer gebruikt als controlesysteem, dan om mensen aan het werk te krijgen.” Het is een rare combinatie bezuinigen op ICT en dan bijna alleen nog elektronische dienstverlening gaan verzorgen. We verwachten hier niet veel van.”

Bron: NU.nl/Wesley Bekker

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Werkzoekenden komen terecht in elektronisch doolhof

  1. ano

    Werkm@p is niet verplicht indien je niet aan (bovenwettelijke) algemene voorwaarden wil voldoen. Vraag om ontheffing hiervan en ze staan met een mond vol tanden.

      /   Reply  / 
    1. hennie

      op welke manier kun je je bezwaren tegen gebruik van de werkm@p onderbouwen en welke argumenten.
      gr. Hennie rabe

        /   Reply  / 
      1. Lisanne Spanbroek Auteur

        Hallo Hennie,

        Ik heb even via Twitter navraag gedaan bij het UWV (@UWV_webcare) en zij gaven mij dit antwoord: Werkmap niet verplicht. Je dient dan op andere wijze aan te tonen dat aan verplichtingen = voldaan. In overleg met werkcoach.

        Ik hoop dat je hiermee verder kunt!

        Met vriendelijke groet,
        Lisanne Spanbroek

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>