ING: Bonus en salarisverhoging voor top

Zoals belooft de komende tijd wat extra aandacht voor berichten m.b.t. bonussen. De economie hersteld zich en er wordt steeds meer gesproken over talentmanagement en het binden van huidige werknemers. Voor sommigen van ons zijn de sporen van de economische crisis nog duidelijk voelbaar. Niet alleen qua opdrachten, het hebben van een baan, het krijgen van een lening  / hypotheek maar vooraal qua zekerheid. Anderen hebben de crisis al lang achter zich gelaten en verdienen evenveel (of zelfs meer) dan voor de crisis. Voorbeeld: Het bestuur van ING krijgt over 2010 een bonus die bijna even groot is als het jaarsalaris. Verder krijgt de top voor 2011 een salarisverhoging.

Dit bleek donderdag uit het jaarverslag van het financieel concern, dat nog 5 miljard euro aan staatssteun moet terugbetalen. Bestuursvoorzitter Jan Hommen krijgt bovenop zijn jaarsalaris van ruim 1,35 miljoen euro ongeveer 1,25 miljoen euro aan variabele beloning. De ene helft hiervan wordt contant uitgekeerd, de andere in aandelen.

Financieel topman Patrick Flynn krijgt een bonus van 600.000 euro. Voor Koos Timmermans, verantwoordelijk voor het risicobeheer van de bank en verzekeraar, bedraagt de variabele beloning 690.000 euro. Beiden hebben een jaarsalaris van 750.000 euro.

Maximum

De bonussen over 2010 zitten dichtbij het maximum dat de bestuurders kunnen krijgen. De maximale bonus is 100 procent van het jaarsalaris. Hommen en Timmermans krijgen 92 procent, Flynn 80 procent. In het jaarverslag stond dat 2010 volgens de beloningscommissie een goed jaar was, waarin de financiële doelstellingen van het concern werden overtroffen. ”In het algemeen hebben de bestuursleden goed gepresteerd in hun respectievelijke verantwoordelijkheidsgebieden.”

Basissalaris

Het basissalaris van de bestuurders gaat in 2011 met 2 procent omhoog. Het jaarverslag sprak in dit verband van ”zorgen over de concurrentiekracht van het niveau van de beloning van de bestuurders”. Daarbij werd erop gewezen dat de top van ING ten opzichte van die bij andere grote ondernemingen relatief weinig verdient.

Regelgeving

Als gevolg van nieuwe Europese regelgeving wordt het bonusbeleid aangepast. Het deel dat meteen wordt uitgekeerd, gaat omlaag van 50 naar 40 procent.

De resterende 60 procent komt pas in de loop van enkele jaren los. Deze aanscherping zal aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering worden voorgelegd.

Geschokt

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer als de PvdA, de SP en de ChristenUnie zijn geschokt over het nieuws dat ING-topman Jan Hommen bovenop zijn jaarsalaris een bonus krijgt van 1,25 miljoen euro. Voor SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de bonus van Hommen in strijd met de beloften van de financiële sector om te proberen het vertrouwen van de consument weer terug te winnen. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk sprak van ”schokkend nieuws’’.

Financiële crisis

Het bonusnieuws kwam aan het begin van het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil nog niet oordelen over de ING-bonussen, maar zei begrip te hebben voor de emoties in de Kamer. ”Blij wordt ik ook niet altijd. Vanuit mijn gevoel en emotie voel ik met u mee.’’

Lachen

”Volgens mij lachen de bankiers zich een kriek over wat hier gebeurt’’, zei Plasterk, die sprak van een ”idiote toestand’’. De Jager noemde dat een populistisch standpunt. Hij hield Plasterk voor dat als ING zich inderdaad houdt aan de gemaakte afspraken, die afspraken dan misschien niet goed waren. Maar ze waren wel gemaakt, met instemming van ook de PvdA, aldus De Jager. Zonder de afspraken had de bonus voor Hommen wel 6 miljoen euro kunnen zijn, zei de minister, die tegelijk 1,25 miljoen euro wel ”heel veel” noemde.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>