Medisch specialisten werken liever minder uren

Soms lijkt het alsof iedereen fulltime aan de slag is. Maar is fulltime 40 uur, 38 uur, 36 uur of nog lager? De trend was een tijd dat iedereen liever parttime wilde werken. Maar nu met het nieuwe werken kan iedereen toch “makkelijk” 40 uur in hun eigen leven inplannen? Sommige beroepen zijn gewoon niet geschikt voor dit nieuwe concept. Maar de behoefte om minder uren te werken voor een betere werkprivé-balans komt wel in alle branches voor. Daarom verwonderd het volgende artikel me ook niet: Zowel mannelijke als vrouwelijke medische specialisten werken liever minder uren per week.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). “Medisch specialisten werken relatief veel uren. Wat voortdurend boven deze arbeidsmarkten zweeft, is dat de huidige specialisten eigenlijk minder willen gaan werken. En ook de jongere generatie, man én vrouw, verwacht minder te gaan werken dan de huidige generatie”, aldus NIVEL-programmaleider Ronald Batenburg.

Vrouwen

Binnen deze drie beroepen is het aantal vrouwen de afgelopen tien jaar toegenomen. Bij de neurologen is er een toename van 20 naar 30 procent, bij de gynaecologen en reumatologen van een kwart naar de helft vrouwelijke specialisten. Volgens Batenburg is de toename van vrouwelijke specialisten terug te zien in de omvang van de gewenste werkweek.

Werkwensen

Specialisten in opleiding willen gemiddeld minder werken dan de huidige specialisten. De specialisten in opleiding neurologie willen 7,1 procent minder werken dan de huidige generatie, bij gynaecologie is dat 11,1 procent, bij reumatologie 8,9 procent.

“Volgens het CBS bestaat sinds 2000 een algemene trend in Nederland tot minder werken, en wil zo’n 10 procent van de hoger opgeleide werknemers eigenlijk minder werken. Wat dat betreft vallen de medisch specialisten dus niet uit de toon en sluiten zij aan bij een landelijke trend”, stelt Batenburg.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>