Extra personeel zorg heel moeilijk te vinden

 Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) denkt dat ”het heel moeilijk wordt” om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode 12.000 extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg. Ze zei dat vorige week woensdag op RTL Z, dat de komende tijd geregeld in een tv-uitzending de uitvoering van plannen met de betrokken minister doorneemt. ”We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden”, zei Schippers.
De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper, betoogde ze. Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken. Hierop wordt wat haar betreft ook niet bezuinigd. De 12.000 extra handen aan het bed waren vooral een wens van gedoogpartner PVV waarmee regeringspartijen VVD en CDA afspraken hebben gemaakt.

Financiële tegenvaller

Schippers zei in de uitzending verder dat er op haar begroting ”een overschrijding zit aan te komen”. ”En die is fors”, zei de minister. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is. Wel gaf ze aan dat niet alleen de burgers maar ook de sector daar de gevolgen van zal moeten merken.

Ziekenhuizen

”Iedere euro moet maximaal besteed”, zei Schippers. Eerder deze week presenteerde ze voorstellen die ervoor moeten zorgen dat ziekenhuizen meer beloond moeten worden naar de prestaties die ze leveren. De minister kondigde aan dat ze volgende week de Tweede Kamer informeert over plannen om berispingen van artsen openbaar te maken. Voor waarschuwingen geldt dat niet zodat de arts de kans heeft om zich te verbeteren.

Onrust

De opmerkingen van Schippers over de extra handen in de zorg en de verwachte financiële tegenvaller leidden woensdag tot onrust onder oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman komt er daarom binnenkort een spoeddebat over de uitspraken. Voortman noemde het ”heel raar” dat het kabinet het vorige week in een debat nog deed voorkomen dat het wel goed zou komen met het werven van de extra arbeidskrachten. Voortman kreeg bij haar verzoek om een debat steun van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>