ING Top: Wij zien af van bonus en salrisverhoging

 De ING-top ziet af van de bonus over 2010 en ook de salarisverhoging van twee procent over 2011 gaat niet door. Dat schreef topman Jan Hommen afgelopen dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

”Tot mijn grote spijt moet ik constateren dat de variabele beloning voor de raad van bestuur over 2010 het herstellende vertrouwen van onze klanten en de samenleving (…) hernieuwde schade dreigt toe te brengen”, motiveert Hommen de beslissing. Wel stelt hij dat de beloning eigenlijk conform de afspraken met het ministerie van Financiën was.

Signaal

Hommen schrijft dat de ING-top onvoldoende heeft ingeschat welk signaal van de bonus uitgaat naar de samenleving. De ING-bestuurders zullen geen variabele beloning meer ontvangen zolang de steun die ING van de staat heeft ontvangen, niet volledig is terugbetaald, liet hij nu weten.

Goede stap

Op Twitter reageren de eerste politici positief op de maatregel van ING. Minister van Financiën Jan Kees de Jager spreekt van een “zeer goede stap van ING”.

Daarmee loopt de bank volgens De Jager vrijwillig vooruit op zijn aangekondigde wetgeving. “Is signaal dat zelfregulering/publieke reactie wel degelijk kan werken”, zo twittert de minister. Zijn CDA-collega Mirjam Sterk vindt het ook een verstandig besluit, alleen “Jammer dat daar zoveel druk voor nodig was!”.  

Acties

Ewout Irrgang, financieel woordvoerder van de SP noemt het “de enige juiste beslissing”. “Belde gisteren nog ING dat SP consumentenacties voorbereid. Nu niet meer nodig”, zo twittert hij.

Diederik Samson (PvdA) stond “op het punt onze ING-rekening op te heffen. Maar besluit om van bonus af te zien, verdient een kleine aanmoediging. We blijven nog.”  Ineke van Gent (GroenLinks) twitter “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En nu de regels aanpassen!  topbesluit”.

Arie Slob van de ChristenUnie noemt het ING-besluit via Twitter “verstandig”. “ING-top ziet af van bonus en geeft toe verkeerde inschatting te hebben gemaakt”, aldus Slob. 

Jaarverslag

Vorige week bleek uit het jaarverslag van ING over 2010 dat Hommen bovenop zijn salaris van 1,35 miljoen euro ook een bonus zou ontvangen van 1,25 miljoen euro. De Tweede Kamer en ook de vakbonden reageerden boos . Minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde zondag aan dat hij in de wet gaat vastleggen dat banken die steun krijgen van de Staat, voortaan geen bonussen meer mogen uitkeren aan de bestuurders.

1 Reacties // Reageer

One thought on “ING Top: Wij zien af van bonus en salrisverhoging

  1. hoogste rente sparen (bewust dan)

    Er is inderdaad veel maatschappelijke druk nodig geweest om Hommen tot inkeer te laten komen. Dit terwijl toch al lang duidelijk was dat er grote maatschappelijke afkeur bestaat tegenover het bonusbeleid. Zeker nu de ING bank met belastinggeld overeind gehouden en te bedenken dat de financiele crisis voor een belangrijk deel is terug te voeren op het najagen van bonussen.

    Veel mensen hebben echter niet in de gaten dat ze zelf fors bijdragen aan de exorbitante bonussen die bankbestuurders jaarlijks in hun zak denken te mogen steken. De spaarders zitten te slapen en ING lijkt het nog steeds niet begrepen te hebben. Of misschien wel? ING is overigens niet de enige bank!

    Wie de website http://www.Hoogsterente.nl/bankwijzer bekijkt, ziet dat er eigenlijk maar twee banken zijn die ‘goed’ scoren als het aankomt op het bonusbeleid. ‘En een van die banken biedt ook nog eens een spaarrente die 50% hoger is dan bij bijvoorbeeld ING’. Kortom, spaarders wordt wakker en kom in actie! Overigens blijkt uit onderzoek van deze website dat bijna de helft van alle consumenten aangeeft van bank te willen veranderen wanneer die exorbitant hoge bonussen zou uitbetalen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>