Bezuinigen: Gemeentepersoneel moet het ontgelden

Zoals we allemaal weten staat de overheid voor een grote opgave: bezuinigen en tegelijkertijd stimuleren… Hoe gaat ons kikkerlandje de toekomst tegemoet? De 36 grootste steden bezuinigen gemiddeld 5 procent op hun uitgaven. Het ambtelijk apparaat is de grootste bezuinigingspost, blijkt uit een analyse die Nicis Institute, het kennisinstituut voor steden, donderdag publiceerde.

Na bezuinigingen op het ambtelijk personeel geven gemeenten vooral minder geld uit aan arbeidsmarkt, maatschappelijke opvang en zorg. Ook gaat het mes in de uitgaven die te maken hebben met het gemeentebestuur, waaronder het beperken van het aantal wethouders.

Niet alle steden bezuinigen op dezelfde manier. Nijmegen, Venlo en Zwolle kiezen ervoor te snijden in uitgaven voor het ambtelijk personeel en het bestuur. In andere steden gaan de budgetten daarvoor minder drastisch omlaag. Sommige steden hanteren de kaasschaaf en bezuinigen overal een beetje. Andere steden concentreren hun bezuinigingen juist op een terrein.

De meeste steden (32) snijden niet alleen in de kosten, maar investeren ook in nieuw beleid.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>