Machtig lijken? Wees onbeschofd!

Mensen die zich onaangepast gedragen, worden door anderen eerder gezien als machtig dan personen met een beleefd voorkomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Nederlandse wetenschappers. Mensen die veel macht hebben, houden zich over het algemeen minder aan sociale regels. Zo onderbreken ze anderen vaker, lachen ze minder en spreken ze luider. Maar het werkt ook andersom. Personen die zich onbeleefd gedragen, lijken machtiger in de ogen van anderen. Dat meldt Medical News Today op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onder leiding van psycholoog Gerben van Kleef.

 

Normen

“Mensen die normen overschrijden, worden gezien als personen die genoeg autoriteit hebben om zich te gedragen zoals ze willen”, schrijven de onderzoekers. Van Kleef doet al enkele jaren onderzoek naar de invloed van macht op het gedrag van mensen. Maar in het nieuwe onderzoek gaat het vooral om de vraag wanneer iemand door anderen wordt gezien als machtig. De wetenschappers kwam tot hun bevindingen door proefpersonen te laten kijken naar een filmpje van een man die een café binnenliep.

 

Sigaret

De man ging zitten en legde hij zijn voeten vervolgens op een andere stoel. Ook liet hij de as van zijn sigaret op de grond vallen. De proefpersonen die het filmpje bekeken, kregen over het algemeen de indruk dat de man in het dagelijks leven een positie bekleedde waarin hij belangrijke beslissingen nam en kon doen wat hij wilde. Wanneer deelnemers aan het experiment naar een filmpje van dezelfde man keken waarin hij zich erg beleefd gedroeg, kregen ze niet het idee dat het hij veel macht had. 

Benen op tafel

De invloed van onaangepast gedrag werd niet alleen doormiddel van filmpjes getest. Proefpersonen gingen tijdens het onderzoek ook interacties aan met een man die zich onaangepast gedroeg en bijvoorbeeld zijn benen op tafel legde. Ook in deze situatie beschouwden ze de man als bovengemiddeld machtig. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Bron: NU.nl / Dennis Rijnvis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>