Pensioenakkoord: FNV houdt geen centraal pensioenreferendum

Als er een thema is wat de laatste weken in de belangstelling heeft gestaan is het wel “het pensioenakkoord”. Onenigheid in de vakbond, onenigheid tussen generaties en eeuwige bezuinigingen. Nu de vakbonden de besproken plannen aan de achterban voorlegt loopt de spanning alleen maar op. Vakcentrale FNV gaat het pensioenakkoord niet via een FNV-breed referendum uitschrijven aan de leden. Dat hebben de bestuurders van de FNV-bonden maandag samen met het bestuur van de vakcentrale besloten in de FNV-federatieraad. Het besluit maakt dat nu elke FNV-bond zijn eigen ledenraadpleging kan gaan doen.

 

De komende tijd moet duidelijk worden hoe dat gaat gebeuren. Dat kan via een referendum, maar bijvoorbeeld ook door de ledenraad te raadplegen. FNV Bondgenoten heeft al aangekondigd een eigen referendum te houden. De grootste vakbond is fel gekant tegen het akkoord en legt dat dan ook met een negatief advies voor aan de leden.

Oorzaak

Volgens het FNV-bestuur is deze actie van Bondgenoten er de oorzaak van dat het centrale referendum van de baan is. ”Een gezamenlijke ledenraadpleging heeft alleen zin als aan alle leden dezelfde vraag wordt voorgelegd. Door het uitschrijven van een eigen referendum door een van onze bonden gaat deze voorwaarde niet meer op, dan ga je appels met peren vergelijken”, aldus vicevoorzitter Peter Gortzak.

De vakbonden hebben nog een groot deel van de zomer de tijd om hun leden te raadplegen. De federatieraad neemt op 12 september een uiteindelijk besluit over het principeakkoord.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>