Generatieconflict? Kloof tussen managers en werknemers

Leidinggevenden uit generatie X (1960-1975) hebben weinig feeling met de jongere generatie werknemers die zij aan moet sturen. Organisaties die de ontwikkeling van deze generatie leiders daar niet op aanpassen, verliezen als eerste de ‘war for talent’. Dat blijkt uit onderzoek van Boer & Croon en de Rijks Universiteit Groningen onder ruim 100 topmanagers.

Hedendaagse topmanagers vallen onder te verdelen in Babyboomers (1945-1960) en generatie X (1960-1975). Babyboomers, die de aankomende jaren massaal de arbeidsmarkt zullen verlaten, kunnen het beste omgaan met de nieuwe generatie werknemers, generatie Y (1975-1990). De vertrekkende leiders zijn veel beter bekend met de sociale aspecten van jonge werknemers. Het is echter generatie X die generatie Y in zijn geheel moet aansturen. En generatie X herkent zich minder in belangrijke aspecten voor jongeren, zoals maatschappelijke verantwoordelijkheid en een goede werk privébalans.

Toekomstig leiderschap
Volgens de ruim 100 ondervraagde topmanagers uit het netwerk van Boer en Croon zijn huidige leiders visionair, resultaatgericht en hiërarchisch. Dit in tegenstelling tot toekomstige leiders, die inspirerend, verbindend en visionair moeten zijn. Toekomstige leiders moeten in het bijzonder om kunnen gaan met systemen van radicale transparantie, generatieconflicten en de steeds sterker toenemende invloed van de omgeving en samenleving.

War for talent
Opmerkelijk is dat vrijwel een derde van de ondervraagden niet stilstaat bij de verschillen in karakteristieken van oude en nieuwe leiders. “Veel organisaties denken dat leiderschapskarakteristieken universeel zijn, maar wanneer ze de ontwikkeling van hun talenten niet aanpassen aan de eisen van generaties, verliezen zij vrijwel direct de ‘war for talent’. En dat brengt grote gevolgen met zich mee”, aldus Boudijn Driesen, partner  Boer & Croon Management. “Voor goede ‘future leadership’ moeten organisaties nu luisteren naar de talenten van generatie Y.”

Over Boer & Croon
Boer & Croon staat voor hoogwaardige dienstverlening op het gebied van consulting, corporate finance en management. De groep telt ongeveer 450 ervaren consultants, managers en stafmedewerkers.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Generatieconflict? Kloof tussen managers en werknemers

  1. Koos Groenewoud

    Ik ben hier erg gelukkig mee. Het is een bevestiging van mijn visie op Leiderschap. Het lijkt er op, dat managers maar ook HRM-ers zo bezig zijn met de waan van de dag, dat ze niet op de hoogte zijn van de trends op het gebied van Leiderschap.Ik raad ze aan om het Handvest Nieuw Leiderschap te lezen. Mijn zorg is dat bedrijven en organisaties die zich hier niet in verdiepen de boot missen als het gaat om “The war on talent”. Dat kan overigens wel een zuiverend en opschonend effect hebben. Daardoor zullen een groot aantal “Oude” bestuurders noodgedwongen worden vervangen door “Nieuwe” Leiders. In a nutshell: Van Management naar (Nieuw) Leiderschap, van power leaders naar Servant-Leaders, van het hoofd naar het hart, van denken naar voelen en van Controle naar vertrouwen. Die kant gaan (en MOETEN)we op.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>