Minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk

Bedrijven hebben steeds minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Het gevolg hiervan is een stijging van het aantal beroepsziekten en ongevallen op het werk. Volgens een gemeenschappelijke verklaring van de vakbonden FNV, CNV en de vakcentrale MHP komen deze resultaten naar voren uit verschillende onderzoeken.

Jaarlijks zijn er 220.000 ernstige ongevallen op het werk en lopen 30.000 werknemers een beroepsziekte op. Werknemers zijn in een zwakkere positie beland door minder beschermende regels en minder handhaving. Om het tij te keren vinden de bonden het tijd dat werknemers hun eigen preventiemedewerkers gaan kiezen. In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker te hebben die wordt aangewezen door de werkgever. In kleine bedrijven mag ook de werkgever zelf de taak van preventiemedewerker op zich nemen.
Volgens de bonden bestaat de preventiemedewerker vaak alleen op papier. Een verontrustende trend volgens  Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. “Het is een papieren moetje en als er een preventiemedewerker aanwezig is dan staat deze er vaak alleen voor.”
Daarnaast zou meer dan de helft van de bedrijven geen beleid hebben voor het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden. Het is volgen de bonden  tijd om het roer om te gooien door meer draagvlak te creëren voor de preventiemedewerker, zodat die zich kan specialiseren in preventieve taken en de veiligheid op de werkvloer beter kan bewaken.
1 Reacties // Reageer

One thought on “Minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk

 1. Paul´s veiligheidskleding

  Ik hoor om mijn heen vaak verhalen over
  burn outs en mensen die daardoor
  voor langere tijd thuis zitten.
  Zijn er ook tips voor werknemers zelf
  om te zorgen voor een goede
  werkomgeving?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>