Slimme technologie ‘bedreigt’ beroepen

Volgens visionairs zal een nieuwe golf van slimme computertoepassingen decennia-oude beroepsgroepen wegvagen, melden verschillende media. Volgens Z24 staan telemarketeer, kassamedewerker en kredietanalist hoog op de lijst met bedreigde beroepen, net als horlogemaker, verzekeraar, bedieningsmedewerker en taxichauffeur.

Googletopman Eric Schmidt voorziet dat de oprukkende technologie de komende decennia steeds meer banen zal vernietigen in de westerse wereld. Tijdens het World Economic Forum in Davos waarschuwt hij voor de  ‘strijd tussen technologie en mensen’, waarin ‘mensen moeten winnen’.

Computers zullen steeds meer breintaken overnemen wat volgens experts een bedreiging vormt voor bestaande beroepsgroepen. De nieuwe technologie zal steeds meer routinematig werk overnemen van mensen. Wie met mensen werkt zit volgens deze theorie voorlopig wel goed. Het werk van crèchemedewerkers, therapeuten en maatschappelijk werkers kan niet zo makkelijk door een apparaat worden overgenomen. Dit geldt ook voor het werk van wiskundigen, sociologen, koks, schrijvers en muzikanten.

Ook het Britse weekblad The Economist zet vraagtekens bij een nieuwe golf van automatisering in de komende decennia. De angst bestaat dat de technologische revolutie zó snel zal gaan, dat het ten koste gaat van vervangende arbeid wat leidt tot hogere werkloosheid. Als de welvaart van de middenklasse in westerse landen hierdoor wordt geraakt, en de inkomensongelijkheid groeit, kan dat tot grote sociale problemen leiden, is de sombere conclusie van het blad.

Z24 is wat optimistischer en bestempelt toekomstvoorspellingen als ‘koffiedik kijken’ . “Er zijn tal van lange-termijntrends, waarvan het lastig te voorspellen valt hoe ze op elkaar inwerken. Als de vergrijzing oprukt, is het wellicht geen ramp als meer taken geautomatiseerd worden.”

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slimme technologie ‘bedreigt’ beroepen

  1. Maarten

    Dit is inderdaad een logisch gevolg van alle nieuwe technologieën, wie werkt er in de toekomst nog voor een papieren krant bijvoorbeeld? Door automatisering kunnen we in de toekomst allemaal beter halve banen werken vind ik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>