Traineeship?

Een traineeship wordt door bedrijven gebruikt om talentvolle starters zich te laten ontwikkelen tot (top)managers of (top)specialisten. Aan het eind van het traineeship stroom je door naar de afdeling en  functie waar jij je het best thuis voelt en waar het bedrijf het meest aan jou heeft. Naast een volwaardige baan volg je een opleidingstraject om je verder te ontwikkelen. Maar hoe word je nou een trainee?

Hoe word je trainee? Het is een investering voor je toekomst, dat vindt de meerderheid van studenten en starters. Echter, een pasklaar recept voor succes is het niet.

Selectie
Bij de aanname van trainees behalve naar cijfers, ook naar je persoonlijkheid, kennis en motivatie gekeken. Er zijn jaarlijks ruim 1.000 traineeplekken en het animo is groot. Zo krijgt de overheid duizenden aanmeldingen voor slechts 150 plekken. Een zware selectie van enkele maanden is het gevolg.

Sollicitatiebrief en cv
Voor een traineeship geldt dat het insturen van je motivatie en cv de eerste stap is in het sollicitatietraject. Bedenk vooraf waarom dit traineeship jou aanspreekt en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Qua inhoud en opzet verschilt een motivatie en cv niet van een sollicitatie voor een reguliere sollicitatie.

Competenties
Uit je motivatie moet duidelijk blijken waarom de organisatie je aanspreekt en waarom jij daar goed past. Verder moet blijken dat je ondernemend bent, managementvaardigheden bezit, communicatief vaardig bent en dat je bereid bent hard te werken en je te ontwikkelen.

Gesprekken
Qua selectieprocedure is ieder traineeship verschillend. Meestal echter bestaat de sollicitatie uit een aantal rondes. Hieronder een mogelijk traject:

Eerste gesprek
Als je geselecteerd bent volgt vaak een gesprek met een of twee recruiters. Zij lopen je cv door, stellen wat vragen over je motivatie en leggen je cases voor. Bedenk vooraf goed wat je sterke en je zwakke punten zijn.

Assessment
Na de eerste gespreksronde volgt bij de meeste traineeships een assessmentdag. Afhankelijk van het bedrijf zitten hier meestal een persoonlijkheidstest, groepsdiscussie, rollenspel en postbak-methode in. Aan het eind van de dag vindt altijd een feedbackgesprek plaats. Hierin kun je onderdelen waarop je minder gescoord hebt toelichten.

Tweede gesprek
Als je je assessment goed gedaan hebt, vindt er een tweede gesprek plaats. Vaak is dit met twee managers die al een tijdje meedraaien in de organisatie en dus goed kunnen inschatten wat voor soort mensen passen bij het bedrijf.

Presentatie
Als trainee word je opgeleid voor een managementfunctie. Het is dan ook belangrijk te laten zien dat je die manager ergens in je hebt. Kleed je netjes, geef een stevige hand, kijk mensen aan; kortom sta je mannetje. Als je onzeker en timide overkomt ben je niet geschikt voor een traineeship.

Bron: Nobiles.nl

1 Reacties // Reageer

One thought on “Traineeship?

  1. Bart

    Bedankt voor de handige tips! Ik heb zelf een tijd geleden ook gesolliciteerd bij een grote multinational voor een traineeships. Helaas ben ik het niet geworden, omdat mijn voorbereiding net niet goed genoeg was.
    Door jullie tips weet ik hoe ik me nog beter kan voorbereiden op een volgende sollicitatie voor een traineeship.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>