Solliciteren onder niveau?

Ook wel eens gedacht aan het opzeggen van je baan? Claire deed het. Volg haar zoektocht naar werk.

Door Claire - Ik wil graag een baan op een web(redactie), maar waar moet ik beginnen?! Vooral nu ik merk dat voor elke baan meer ervaren mensen worden aangenomen. Onderaan de ladder beginnen dan maar.

Op de site van een bekende internetwinkel kom ik een leuke vacature tegen. Gevraagd niveau: mbo. Taken: beeldbewerking, content invoeren en teksten aanpassen. Ervaring is geen/ nauwelijks een vereiste.

Het lijkt mij een passende functie, waarvan uit ik mezelf kan ontwikkelen. Ik bel nog even naar de HR-medewerker om over mijn achtergrond te vertellen en wat meer informatie over de baan te krijgen.

Ik vertel aan hem dat ik al enige ervaring heb in soortgelijke taken en dat ik hbo-niveau heb. Het gesprek neemt direct een andere wending. Hij deelt mee dat zijn ervaring is dat de baan te weinig uitdaging biedt aan hbo-medewerkers. Deze mensen blijven niet lang werken. Ik antwoord hem dat ik serieus geïnteresseerd ben en dat ik weet dat ik dit soort werk boeiend vind. Zijn mening is dat hbo’ers behoefte hebben om te creëren en in deze baan gaat het om routineus invoeren van gegevens: “Nee hoor, je moet echt een baan op je niveau zoeken.”

Ik kan hem geen ongelijk geven maar toch voel ik me geïrriteerd om zijn uitspraak. Dat is nu juist het hele punt. Voor die banen word ik keer op keer afgewezen. Ik voel me in een hokje geplaatst waaruit ik niet kan ontsnappen. Het hokje heet: ‘te weinig ervaring in redactiewerk en te hoog gestudeerd om in aanmerking te komen voor een opstapjob’.

Misschien is het maar goed dat het bij dit telefoontje bleef. Zonder perspectieven zou ik me toch gaan vervelen in een baan met simpele taken. Als het toch een dergelijke baan wordt dan is het dus belangrijk dat ik kan doorgroeien…

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Solliciteren onder niveau?

 1. Tessa Faber

  Ik heb zo’n switch zelf ook een paar keer gemaakt en nu mijn werk ervan gemaakt als Career Marketeer.

  De grootste fout die je eigenlijk kunt maken bij een carriere switch is te laag inzetten!
  Waarom niet gewoon je HBO-kwaliteiten meenemen naar een nieuwe functie op ander vlak, maar op zelfde niveau? Ik begrijp het dilemma maar al te goed, maar verkoop jezelf gewoon niet te goedkoop. Je hebt nu eenmaal een bepaald niveau verworven en daar moet je zelf ook niet te min over denken.
  Mag ik Claire alvast aanraden om te kijken welke competenties en werkzaamheden een HR medewerker gemeen heeft met een content manager / web redacteur. Denk buiten de lijntjes, je hebt meer te bieden dan je denkt!!

  Mocht je hulp nodig hebben bij een carriereswitch dan wil ik graag helpen!

    /   Reply  / 
 2. Frank Bikker

  Misschien is dit verhaal waar als je jong bent, maar als je > 45 bent lijkt me het toch een heel ander verhaal.

    /   Reply  / 
 3. Tessa Faber

  Hoe bedoel je dat Frank?

  Volgens mij kun je een carriereswitch maken op iedere leeftijd. Sommige dingen spelen in je voordeel als je jong bent (b.v. flexibiliteit, leervermogen, vormbaarheid) en andere dingen weer als je wat ouder bent (ervaring, levenswijsheid, kennis en kunde)
  In allebei de gevallen moet je jezelf gewoon op de juiste manier presenteren en verkopen en de nadruk leggen op je persoonlijke toegevoegde waarde…

    /   Reply  / 
  1. Janske

   Theorie, ik heb het geprobeerd in het onderwijs, vele malen, maar overal nul op request. Het geldt alleen op managersniveau of je moet een zeldzaam beroep hebben, waar net vraag naar is. Of bereid zijn ontzettend veel in te leveren.

     /   Reply  / 
 4. Tessa Faber

  Wat jammer dat het je (nog!) niet is gelukt Janske.
  Toch blijf ik er heilig van overtuigd dat het kan. Je zegt het zelf: je moet soms wel bereid zijn om wat in te leveren, dus hoe graag wil je iets en hoe ver ga je er voor? Maar ook: in hoeveel stappen wil je je doel bereiken, want soms moet je eerst wat tussenstappen maken. Je moet kansen zien, zelf creëeren en pakken.

  Voor mijn carrièreswitch heb ik ook heel veel ingeleverd, zowel financieel als op persoonlijk gebied, maar de werkvreugde die ik er voor terug heb gekregen maakt dat voor mij alles goed.

  Ik weet uit eigen ervaring dat het onderwijs idd. minder open staat voor dingen als personal branding, maar als het linksom niet lukt, probeer het dan rechtsom!
  Wat heb jij nodig om een volgende stap te nemen? Is het een opleiding (papiertje) of een belemmering die je misschien zelf opwerpt?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>