Online solliciteren? Maak deze 5 fouten NIET!

netwerkenHet is geweldig dat je tegenwoordig online kunt solliciteren. Ff snel je CV uploaden, een mailtje tikken, of wat dan ook… Hoeveel beter is dat dan de ouderwetse brief. Helaas zijn er een paar valkuilen. Elsevier en Wall Street Journal noemen de volgende vijf…..

Een van de fijne dingen is dat je er met online solliciteren de vaart in houdt. Tegelijkertijd is het een van de nadelen… Voor je het weet heb je op de knop gedrukt en is de sollicitatie eruit, maar OEPS: je hebt de foute bedrijfsnaam opgeschreven. Serieus, het komt voor… Ik heb het zelf in ieder geval wel eens gezien.

1. Pas op wat je ‘hyvet’, ‘facebooked’ of twittert
Elsevier noemt het ‘ongemanierd overkomen’… Ik zeg: pleur geen dingen online, waarvan je niet zou willen dat je moeder of (zeg) aanstaande baas ze zou zien. Dus, dronken of sexy foto’s, grof taalgebruik (ook niet als het slechts om een grap gaat tussen jou en je volgers/ ‘vrienden’)… Ook negatieve uitlatingen over je huidige baan zijn NOT DONE. Last but not least: scherm je profiel gewoon goed af!

2. Te veel!
Je kent ze wel: van die mensen die zich overal aanmelden voor een sociaal netwerk, maar er vervolgens niets mee doen. Misschien ben je d’r zelf wel zo eentje. In dat geval: verwijder ze (als dat je lukt) en/of vul de profielen in met actuele informatie. Bazen kijken vooral naar Linkedin, Facebook en Twitter. Hou deze accounts netjes up-to-date met (degelijke) info… et voila. Je online reputatie blijft onaangetast en helpt je misschien wel aan die felbegeerde baan.

3. Heb je een baan…
…maar ben je op zoek naar een andere? Zet dan niet op je profielen dat je zoekende bent. Niet echt slim, want als je baas het leest. Je profiel up-to-date houden (met info over in welke branche je werkzaam bent, wat je prestaties zijn, etc), plus aangeven dat je openstaat voor nieuwe ‘business oppertunities’ is goed genoeg.

4. Het gaat er niet om hoeveel ‘vrienden’ je hebt….
Zo lang je je ‘vrienden’ (contacten), maar goed ‘screent’. Wees geen allemansvriend en nodig – zeker voor je zakelijke profiel – alleen mensen uit die je kent. In geval je die ene onbekende toch nodig hebt voor je netwerk, doe dan eerst ff een achtergrond check. Met wie is deze persoon bevriend? En denk na over hoe je deze persoon zou willen benaderen…

5. Niet alleen internet
Op zich is het goed om ook uit je bestaande netwerk te putten. Dus ga niet alleen online op zoek, maar benader ook mensen, waarvan je denkt dat zij je kunnen helpen. Dus bel, ga langs, etc… Zo lang het contact maar direct is.

Bron: Elsevier.nl

1 Reacties // Reageer

One thought on “Online solliciteren? Maak deze 5 fouten NIET!

  1. Henk

    Handige tips! Ik ga ze zeer zeker gebruiken, hopend op een goede volgende sollicitatie!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>