HBO: Snel een aansluitende baan gevonden

Arbeidsmarktkrapte? Talentmanagement? Bijna negen op de tien afgestudeerde hbo’ers (bachelor en master) hebben binnen drie maanden een baan. Driekwart heeft zelfs binnen een maand werk gevonden. Dit blijkt uit de nieuwe HBO-monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde hbo-studenten. Voorzitter van de HBO-raad, Guusje ter Horst; “De cijfers spreken voor zich. Afgestudeerde hbo-studenten zijn goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Ze vinden snel een baan die aansluit bij hun opleiding.”

Bijna acht op de tien afgestudeerden hebben na anderhalf jaar een functie waarvoor minimaal een hbo-opleiding is vereist. Ook de aansluiting tussen opleiding en werk is goed: 79% werkt in een functie binnen het eigen vakgebied. Driekwart geeft zelf aan de aansluiting tussen de gevolgde opleiding en hun functie voldoende of goed te vinden. Afgestudeerden in de pedagogische sector zijn het meest positief: 86% is tevreden over de aansluiting. 

Het percentage afgestudeerde hbo’ers dat na anderhalf jaar nog geen werk heeft is ten opzichte van 2009 licht gedaald naar 5,2%. De sector gezondheidszorg kent met 2,7% de laagste werkloosheid. De werkloosheid onder afgestudeerden van het kunstonderwijs is met -2,8% het hardst gedaald naar 6,1%. Ook in de meer conjunctuurgevoelige sectoren, economie en techniek, is de werkloosheid gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daar tegenover staat dat pas afgestudeerde hbo’ers minder vaak een vaste aanstelling krijgen: 50% tegenover 55% een jaar geleden. Het kunstonderwijs is de enige sector waarvoor de baanzekerheid is gestegen.

Dit onderzoek is in opdracht van de HBO-raad uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University. Eind 2010 werd de enquête ingevuld door ruim 18.000 studenten die ongeveer anderhalf jaar daarvoor hun hbo-diploma haalden.

Bron: HBOraad.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>