Ontslagen? Neem je baas in gijzeling

Dailymail.co.uk

Bron: Dailymail.co.uk

Toen de onderhandelingen betreffende de re-organisatie van een bedrijf in Frankrijk (in Grenoble) stuk liepen, deden de medewekers daar wat steeds meer Fransen de laatste tijd doen: ze gijzelden hun bazen. Het is al voor de vierde keer deze maand dat medewerkers het recht in eigen hand nemen om op die manier te voorkomen dat ze (zonder enige tegemoetkoming) op straat komen te staan.

Kunnen we ons daar enigzins iets bij voorstellen? Ja, op zich wel, maar gijzeling? Staat daar niet een gevangenisstraf op?

Betere ontslagvergoedingen
Bij twee andere incident deze maand hielden medewerkers bij een fabriek hun baas voor meer dan 24 uur vast in het laboratorium en werd een baas bij de Sony fabriek gegijzeld om betere ontslag-vergoedingen los te krijgen. Tenslotte zetten fabriekswerkers deze week nog een manager vast in zijn auto, doordat ze zijn weg blokkeerden met afvalbakken.

Zeldzaam
“De traditionele manier van een staking is het bezettten van de werkplaats, waarmee mensen aantonen dat het ook hun bedrijf is”, zegt Antoine Lyon-Caen, professor in arbeidsrecht aan de universiteit van Parijs-Nanterre. “Het is niet zo dat het nooit voorkomt dat managers in gijzeling worden genomen, maar het was wel zeldzaam.”

Gouden parachutes
Jean Kaspar, een voormalige vakbondsman die zich bezighoudt met consultancy op het gebied van arbeidsrelaties, zegt: “De overheid heeft 26 miljard euro opzij gezet voor de grote bedrijven en slechts 3 miljard voor de consumenten. Gewone mensen begrijpen niet waarom hun bazen bonussen en gouden parachutes krijgen, terwijl de rest van de bevolking zich zorgen maakt over hun baan. Dat heeft voor enorme radicalisering gezorgt.”

Zou dit in Nederland ook kunnen gebeuren? Of hebben we het gewoon ‘beter’ geregeld? Wat denk jij? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: New York Times

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ontslagen? Neem je baas in gijzeling

  1. Pingback: Helft Fransen vindt baas gijzelen ok | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>