Zo vader, zo dochter?

De kans dat vrouwen vandaag de dag in de carrière-voetsporen van hun vader treden, is drie keer groter dan een eeuw geleden het geval was. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Op de een of andere manier besteden vader en dochter meer aandacht aan elkaar, waardoor de dochter zich laat inspireren en ondersteunen door pa. Tussen 1909 en 1915 deed slechts zes procent van de vrouwen hetzelfde werk als hun vader, terwijl dat percentage op 20 procent ligt bij vrouwen die in de jaren ’70 geboren zijn.

Uiteraard treden er in verhouding steeds meer vrouwen toe tot de arbeidsmarkt. Daar wordt wel rekening mee gehouden in het onderzoek, maar volgens de onderzoekers is het desondanks een waarneembare trend.
 
Meer aandacht
“We weten niet of vaders meer met hun dochters praten over hun werk, maar het kan zijn dat dochters simpelweg meer aandacht besteden aan wat hun vaders te zeggen hebben over hun werk, omdat de vrouwen nu immers kunnen kiezen of ze hetzelfde zullen doen of niet”, aldus een van de onderzoekers.

Impact
Economisten Melinda Morrill van de universiteit van North Carolina en Judith Hellerstein van de universiteit van Maryland wisten ook statistisch te bepalen wat de impact is van de carrière van een vader op die van zijn dochter. Ze keken hierbij met name naar vaardigheden en ervaringen die vaders (vanuit hun werk) delen met hun dochters. Dat kan zijn haar zijn vak leren en daarbij laten zien wat de waarde van zijn werk is; haar helpen bij het zoeken naar een baan of een stage; haar een baan geven in zijn kantoor, zodat ze kan zien of het haar bevalt.

Vreemd toeval?
Het idee voor het onderzoek kwam van Hellerstein. Zij en haar drie huisgenootjes volgden alle vier hun vaders in hun voetsporen en zegt ze: “Ik heb me altijd afgevraagd of dat soms een vreemd toeval was of dat het iets systematisch was.” Dus kwam ze met een idee hoe dit statistisch te onderzoeken. Het onderzoek – dat nog een draft is – ligt momenteel ter review bij een economisch vakblad. Het is al een aantal keren gepresenteerd, waaronder aan de Population Asociation of America.

Bron: Livescience.com, Current.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>