Vrouwen moeten vaker de bitch uithangen

Het maakt vaak niet uit wat vrouwen doen, zelfs als ze succesvol zijn worden ze bekritiseerd. Neem Vogue-voorvrouw Anna Wintour, bekritiseerd om haar koude persoonlijkheid, maar weinig mensen die haar echt bejubelen om haar succes…..

Newsweek komt met 11 foto’s van sterke, succesvolle vrouwen. Van Barbra Streisand tot Madonna en Hillary Clinton…… Vaak vrouwen die onder vuur liggen, maar toch menig man en vrouw doen kwijlen (van jaloezie). Het zijn interessante potretten waarin de vrouwelijke ambitie centraal staat. Waarom lijken zoveel vrouwen de eigenschappen te ontberen om dergelijk succes neer te zetten?

Het antwoord is simpel: omdat we te aardig zijn, ofwel Good Girls Finish Last

De vloek van het brave meisje
Dit zegt ook auteur Rachel Simmons die het boek ‘The Curse of the Good Girl’ schreef. Hierin beweert ze dat veel vrouwen terughouden, geduldig en aardig zijn, omdat ze bang zijn om als ‘bitch’ over te komen. Dus binden ze in, in plaats van dat ze iets van hun trots laten zien en recht door zee zijn. “Maar juist deze bitcherige kwaliteiten helpen ons vooruit.”

Simmons die een leiderschapsinstituut voor meisjes leidt, zegt: “Op papier zijn deze meiden geweldig, maar zet ze in een sollicitatiegesprek of een onderhandeling over het salaris en ze zijn nergens meer.” Volgens Simmons komt dit doordat vrouwen proberen te voldoen aan achterhaalde en vooral tegenstrijdige verwachtingen.

Ja, maar…
“Ik noem het de ‘ja-maar’ mentaliteit. We moeten vooral streven naar het beste, maar wel altijd aardig zijn. Ja, bereik wat je wilt bereiken, maar schep er niet over op. Het is continu twee stappen vooruit en een stap terug. Zoals een anorexiapatiëntes zou zeggen ‘ik zou dit niet moeten eten, want het maakt me dik’, zeggen vrouwen tegen zichzelf: ‘ik zou dit niet moeten zeggen, het maakt me een bitch’.

Dit wordt nergens zo duidelijk als in een onderzoek dat Simmons uitvoerde onder middelbare schoolmeisjes. Aan hen vroeg Simmons te definiëren hoe een ‘braaf meisje’ zich zou moeten gedragen. De antwoorden varieerden van “perfect”, “aardig”, “met veel vrienden” tot “het hebben van geen mening”, “wordt niet boos”. Een ‘slechte meid’ werd echter omschreven als “trots”, “breekt de regels”, “uit haar mening” en “wil in het middelpunt van de aandacht staan”. Met ander woorden, alle eigenschappen die horen bij een goede leider”, aldus Simmons.

“Wij zelf hebben – zoals ik dat noem – een psychologisch glazen plafond gecreëerd”, zegt Simmons. “Wat we nodig hebben is dat we onszelf eens streng toespreken: ‘Ja, ik heb het zelfde diploma van dezelfde universiteit, maar waarom werk ik dan niet bij die advocatenfirma?’ We zijn ver gekomen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Bron: Newsweek.com

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vrouwen moeten vaker de bitch uithangen

  1. Pingback: Bankvrouwen krijgen tot 80% minder bonus | Carriere

  2. Pingback: Wil je een succesvolle dochter? Noem haar Cameron | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>