De onzichtbare vrouwen op de werkvloer

Silverblood2.proboards54.comVoor veel lesbische vrouwen is uit de kast komen nog steeds beladen met stress en complexiteit. Zo blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door Stonewall. Zo blijken deze vrouwen het moeilijk vinden om voor hun geaardheid uit te komen, vanwege het gebrek aan openlijke lesbische rolmodellen in senior posities op het werk. Veel deelnemers zijn daarnaast bang dat openheid over hun seksuele oriëntatie, op carrièregebied, alleen maar roet in het eten gooit.

Stonewall kwam verder tot de conclusie dat vooroordelen ten opzichte van lesbische vrouwen verschillen van vooroordelen ten opzichte van homoseksuele mannen. Dit komt mede doordat vrouwen discriminatie in het algemeen ook anders ervaren dan mannen. Uit de kast komen heeft zodoende invloed op het zelfvertrouwen van de vrouw. Hiermee zou verklaard kunnen worden waarom het lijkt dat er minder lesbische vrouwen dan homoseksuele mannen op de werkvloer rondlopen.

The Double-Glazed Glass Ceiling
Een groot aantal vrouwen dat meewerkte aan het onderzoek, The Double-Glazed Glass Ceiling, gaf onder andere aan: Als vrouw, wordt je doorgaans toch al gezien als ‘zwakker’ en heb je dat dus tegen je. Wanneer je lesbisch bent, komt dat er nog eens bovenop. Als je dan ook nog een lesbische vrouw bent die tot de etnische minderheid behoort, kunnen alle vakjes op het ‘diversiteitenformulier’ aangekruist worden.

“Vrouwen die tot een etnische groep behoren, kunnen het niet verbergen, maar het feit dat ze lesbisch zijn kunnen ze achterwege laten”, aldus een deelneemster. Zelf er niet van overtuigd dat dit het beste idee is. “Wanneer je niet uit de kast wilt komen op het werk, hoe beantwoord je dan vragen als: “Wat heb je gedaan in het weekend?" Het wordt moeilijk om dan elke keer dat je het over je partner hebt, te spreken over hem/hij in plaats van zij/haar. Daarbij, als je je verspreekt, lijkt het wellicht alsof je een mentale stoornis hebt of iets. Mensen zullen je minder snel vertrouwen en dat maakt tevens de basis van een team minder stabiel.”

Lees/ Luister ook: Diversiteit op de werkvloer

Wat vind jij? Moeten mensen op de werkvloer open kaart spelen over hun geaardheid of niet? Laat het hieronder horen.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De onzichtbare vrouwen op de werkvloer

  1. Pingback: Vrouwen nog steeds minder de baas | Carriere

  2. Pingback: Salariskloof man/vrouw ietsjes minder - 1% (ahum!) | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>