Overwerken goed voor de mens?

FD.nl

Overwerken misschien goed voor welzijn, maar niet voor carriere - Bron: FD.nl

Overwerken kan onder bepaalde omstandigheden juist bijdragen aan een positief gevoel over de functie. Dat stelt arbeidspsycholoog Debby Beckers, die volgende maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar overwerk en gezondheid. Bijna een derde van alle mensen die regelmatig overwerken, is daar niet ontevreden over. Zij voelen zich niet vermoeid en zijn gemotiveerde werknemers.

Gezondheidsproblemen
Beckers beveelt wel aan extreem overwerk, zeker als dat niet vrijwillig gebeurt, wettelijk aan banden te leggen. Overwerk onder ongunstige voorwaarden kan tot gezondheidsproblemen leiden, aldus de promovenda. Bijna 70 procent van alle voltijdwerkers maakt geregeld overuren volgens Beckers. De meesten doen dat niet meer dan tien uur per week. Bijna 40 procent van de overwerkers krijgt de extra werktijd niet vergoed in tijd of geld.

Onvrijwillig
In 15 procent van de gevallen is sprake van geheel onvrijwillig overwerk. Die belasting, samen met hoge werkdruk, weinig eigen regelmogelijkheden en onvoldoende tijd om te herstellen zijn wel slecht voor de gezondheid. De Arbeidstijdenwet zou daar strengere regels voor moeten stellen, vindt de arbeidspsychologe. Ook moeten werkgevers hun personeel voldoende controle over hun werktijden geven. Dat draagt bij aan het ‘positieve welzijn’, zoals Beckers het noemt.

Averechts effect
Overwerken mag dan goed zijn voor het gevoel van welzijn, medewerkers die overwerken moeten vooral geen promotie verwachten. Zo bleek eerder dit jaar uit een artikel in het FD. Hierin komt auteur Jeroen Bertrams aan het woord, die vertelt over zijn boek ‘Naar de top’, waarvoor hij 15 CEO’s interviewde. In die gesprekken kwam ook het maken van overuren aan bod. ‘Een personeelslid moet de normale taken in de afgesproken tijd af kunnen krijgen. Lukt dat niet, dan zit promotie er niet snel in’, aldus Bertrams. Ook loopbaanadviseur Bas Dijkhuis betwijfelt of je carrière vooruitgaat bij extra arbeidsuren. ‘Als iemand structureel ’s avonds doorgaat, kan het lijken alsof hij niet capabel genoeg is. Is het tempo wel hoog genoeg? Op die manier kunnen overuren dus een averechts effect hebben.’

Hogerop komen in je carrière? Sluit dan vooral om 18.00 uur je pc af.

Bron: ANP & FD.nl
Het boek ‘Op naar de top’ van Jeroen Bertrams bestellen? Klik hier

 

1 Reacties // Reageer

One thought on “Overwerken goed voor de mens?

  1. klarine

    Ik heb regelmatig te maken met overwerk en het voelt goed je werk netjes af te kunnen ronden of iets te hebben betekend voor het bedrijf….., maar als je dan de volgende ochtend weer vroeg moet draaien dan kan ik je vertellen dat je toch echt wat minder blij bent met die overwerkuurtjes…

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Overwerken, goed of niet? | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>