Ruim 20% ontevreden over kwaliteit geleverd werk freelancers

De meeste Nederlandse uitgeverijen, zo blijkt uit een onderzoek van freelancer-intermediair Arts Mediaproducties, besteden redactiewerk uit aan freelancers. Vooral de grotere jongens in de uitgeefwereld doet dit, omdat het werken met freelancers veel voordelen oplevert. Zo werkt het meestal een stuk flexibeler en houdt het de personeelskosten beheersbaar.

Jammer genoeg zijn er ook nadelen. Ruim 20% van de opdrachtgevers vindt de kwaliteit van het werk dat de freelancers leveren onder de maat. Daarnaast geeft 19% aan zich te ergeren aan het feit dat freelancers hun deadlines niet halen. Een kleine 9% is niet te spreken over de gemaakte prijsafspraken en 7% vindt de slechte bereikbaarheid en communicatie een crime.

Proces en organisatie
12% van alle ondervraagden noemde nog andere knelpunten, zoals het proces dat men niet zelf onder controle heeft, dat freelancers niet bekend zijn met de materie, dat hun taalgebruik matig is, ze niet betrokken zijn bij de organisatie en dat men niet op ze kan rekenen.

Onbegrijpelijk
Uit eigen ervaring weet ik dat het uitbesteden aan een freelancer niet altijd meevalt. Bij een van de opdrachten die ik in mijn huidige werk ooit uitbesteedde - dit was tevens de eerste uitbestede opdracht - maakte de freelancer er een dusdanig potje van dat we werkelijk waar nooit weer met hem willen werken. Deze freelancer had het overduidelijk afgeraffeld en zijn werk voldeed absoluut niet aan wat we van hem hadden gevraagd. Dat, terwijl zijn andere werk toch best goed was. Uiteraard presteert niemand altijd op de toppen van zijn kunnen - dat is logisch -. Toch zou ik – helemaal als je afhankelijk bent van freelancewerk – ten allen tijde het beste van het beste willen afleveren. Dat anderen dit dan niet doen, is voor mij onbegrijpelijk.

Bron: Personeelsnet

Heb je wel eens met freelancers gewerkt of ben je zelf freelancer? Wat is jouw mening/ ervaring? Laat hieronder je reactie achter.

Lees ook:
- Succesvol ondernemen, hoe doe je dat?
- Oplichters kvk-nepfacturen bijten in het stof
- Ook toe aan een break? Doe de prijsvraag en win
- Administratieve ellende ZZP’ers alleen maar groter

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Ruim 20% ontevreden over kwaliteit geleverd werk freelancers

  1. Pierre Spaninks

    Freelancers zouden zich de kritiek uit het onderzoek van Arts Mediaproducties serieus moeten aantrekken, zeker in een tijd dat uitgevers freelancers bij bosjes de dienst opzeggen – ware het niet, dat de conclusies zo zacht zijn als boter.

    Ten eerste was het onderzoek helemaal niet gericht op de waardering van uitgevers voor het werk van freelancers. Het is een ordinair marktonderzoek voor een bureau dat zich opwerpt als bemiddelaar in freelance werk en dat middels dat onderzoek op zoek is naar nieuwe klanten. Dat maakt elke conclusie over anderen dan die opdrachtgever bij voorbaat verdacht.

    Ten tweede hebben de onderzoekers de geënquêteerde uitgevers alleen gevraagd naar negatieve ervaringen, en niet naar positieve. Een methodologische doodzonde die ieder antwoord volstrekt betekenisloos en onbruikbaar maakt.

    Ten derde is alleen gevraagd naar de kritiek van uitgevers op freelancers, niet naar hun ervaringen met personeel in vaste dienst. Misschien zijn de uitgevers daar wel nog minder tevreden over en laten zij daarom toch zo veel door freelancers doen; we zullen het nooit weten.

    Ten vierde blijkt uit het onderzoek ook dat veel uitgevers weinig of geen tijd steken in het contact met hun freelancers, en amper aandacht besteden aan het maken van inhoudelijke en zakelijke afspraken. De toch wel interessante vraag of dat misschien dezelfde uitgevers zijn die negatieve ervaringen hebben met freelancers, wordt in het onderzoek niet beantwoord.

    Dat uit een commercieel marktonderzoek de conclusie rolt dat er kansen liggen voor de opdrachtgever – in dit geval arbeidsbemiddelaar Arts Mediaproducties – verbaast ons niets. Wel dat die opdrachtgever daarbij de professionals van wie hij de diensten wil exploiteren ongefundeerd in een kwaad stelt.

    Ik ben voorzitter van de FreeLancers Associatie, die opkomt voor de belangen van freelance journalisten. Gelukkig weet ik uit mijn contacten met veel uitgevers en hun organisaties dat zij in werkelijkheid een stuk genuanceerder over freelancers denken dan uit dit onderzoek blijkt. Met dit onderzoek dat de naam nauwelijks verdient gooit Arts Mediaproducties zij eigen glazen in.

    Pierre Spaninks
    Voorzitter FreeLancers Associatie

      /   Reply  / 
  2. Bèr Wilbers

    Als FLA-lid vind ik de reactie van mijn geachte voorzitter toch ietwat overtrokken. Iedereen weet dat tegenwoordig elke klojo in het bezit van een tekstverwerkingsprogramma met spellingcorrectie zich tekstschrijver noemt en dat de vertalerswereld vergeven is van de bijbeunende huisvrouwen en gepensioneerde leraren. Op zich heb ik daar niet zo’n problemen mee – iedereen heeft immers recht op een aardige vrijetijdsbesteding – maar het is wel uitermate irritant dat zij voor prijzen werken die ronduit belachelijk zijn en daarmee de markt verpesten voor de échte professionals op hun terrein.
    Helaas blijkt dat veel opdrachtgevers op de eerste plaats naar de prijs kijken – zeker zij die de ballen verstand hebben van kwaliteit – en de resultaten voor lief nemen, zowel bij vertaalwerk als bij journalistieke of commerciële teksten. Regelmatig neem ik met kromgetrokken tenen en grote verbijstering kennis van spul dat op de een of andere manier aan de aandacht van het gezond verstand heeft weten te ontsnappen en toch van de drukpers is gerold. Dus vind ik het eigenlijk verbazingwekkend dat sléchts eenvijfde van de ondervraagden ontevreden is, wanneer ik zie hoeveel taalkundige bagger over ons wordt uitgestort.
    Laten de klagers dus de hand vooral in eigen boezem steken en zelf voor kwaliteit kiezen en ook ervoor betalen. Als FLA-lid voel ik me dus totaal niet op de pik getrapt door de resultaten van dit onderzoek, maar zie ik eerder een bevestiging van hetgeen ik al langer roep: er zit veel kaf tussen het koren. Dat het koren zich vooral bij de FLA bevindt, die immers vrij streng kan balloteren, zou voor kwaliteitsbewuste opdrachtgevers de keuze niet zo moeilijk moeten maken.
    Nog even iets over de brenger van de boodschap. Bij de presentatie van de resultaten van een onderzoek kijk ook ik altijd als eerste naar de opdrachtgever en de daaraan gekoppelde verborgen agenda. Dat heb ik dus ook in dit geval gedaan, net als Pierre Spaninks. En dan schiet me de zin: ‘Dat uit een commercieel marktonderzoek de conclusie rolt dat er kansen liggen voor de opdrachtgever – in dit geval arbeidsbemiddelaar Arts Mediaproducties – verbaast ons niets. Wel dat die opdrachtgever daarbij de professionals van wie hij de diensten wil exploiteren ongefundeerd in een kwaad stelt.’ in het verkeerde keelgat, eenvoudigweg omdat ik me hierdoor direct voel aangesproken. Ik ben namelijk af en toe ook een van die ‘ge-exploiteerden’ en voel me toch niet in een kwaad en vergeten daglicht gesteld en al helemaal niet misbruikt, zoals Spaninks stelt. Hoogstens vind ik dat mijn vak misbruikt wordt door onderbetalende opdrachtgevers en idioten die voor belachelijke tarieven willen werken.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: “Het loon is om te huilen zo slecht” | Carriere

  4. Fred Aster

    Bij een van de opdrachten die ik in mijn huidige werk ooit uitbesteedde – dit was tevens de eerste uitbesteedde opdracht – (…).

    Ahum… de eerste UITBESTEEDDE opdracht?
    Misschien kan een spellingcursus geen kwaad.
    D

      /   Reply  / 
    1. Sjoukje Dijkstra

      Beste Fred, bedankt voor je oplettendheid. Zoals geschreven: “Uiteraard presteert niemand altijd op de toppen van zijn kunnen – dat is logisch -.”
      -
      Dat geldt dus ook voor mij. Overigens, als we toch op slakken zout leggen ;-) Is het niet spellingScursus? :-D (met tussen-S?)
      -
      Hartelijke groet,
      Sjoukje Dijkstra

        /   Reply  / 
      1. Bèr Wilbers

        Beste Sjoukje,
        In het kader van de slakken en het zout: het raadplegen van Van Dale leert dat dit werk spellingcursus noch spellingscursus kent, maar vrijwel alle samentrekkingen met spelling hebben geen tussen-s. De enige uitzonderingen zijn spellingcorrector dat in beide vormen mogelijk is en spellingsalfabet, dus laten we het er maar op houden dat je met spellingcursus helemaal safe zit en spellingscursus ook mogelijk is.

          /   Reply  / 
        1. Sjoukje Dijkstra Auteur

          Ah, verhelderend :-) Het grijze boekje vertelt mij hetzelfde! Hartelijke groet, Sjoukje

            /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>