Groen Links wil WW-potje gebruiken voor vaderschapsverlof

Het blijft bakkeleien om het vaderschapsverlof. Zo kwam Groen Links Gisteren met het voorstel om het vaderschapsverlof te verlengen met drie dagen. Hiermee zouden de schamele twee dagen die er nu voor staan, uitkomen op vijf dagen. Eerder stelde Groen links tien dagen vaderschapsverlof voor.

De andere partijen hadden daar bezwaar tegen, omdat de werkgevers ervoor op zouden moeten draaien. Om het voorstel alsnog door de Kamer te krijgen, is het aantal voorgestelde dagen niet alleen gehalveerd, maar zal het plan volgens voorstel ook bekostigd moeten worden uit het Werkloosheidsfonds.

Het voorstel tot vijf dagen lijkt mij in ieder geval een goed compromis. Over de wijze van bekostiging lijkt minder goed nagedacht. Ondanks dat Donner onlangs de dreigende werkloosheid relativeerde en Nederland tot nu toe de laagste werkloosheid heeft binnen Europa, is het toch niet de bedoeling dat er met het WW-potje, waar wij met z’n allen aan mee betaald hebben, geschoven wordt? Waar houdt het dan op? Het zou wat zijn als de werkloosheid ‘onverhoops’ stijgt en het potje is leeg. Wat dan? Het geld voor de werklozen in dat geval maar uit een ander potje trekken?

Verzekeren ‘tegen’ kinderen?
Centrale vraag tijdens het debat dat hierop waarschijnlijk nog volgt, zal - schat ik in - dan ook zijn: Waar halen we het geld vandaan?  Een speciale premie voor vaderschapsverlof misschien? Of een verzekering? We verzekeren onszelf (incl. onze huisdieren) toch overal tegen – misschien dan ook maar eens ‘tegen het krijgen van kinderen’ in de vorm van een vaderschapsverlofverzekering? Je kiest er zelf voor of je em afsluit of niet. Voor degenen die bewust niet kiezen voor kinderen een uitkomst. Wellicht voelen ze zich dan wat minder benadeeld ten opzichte van degenen die de toekomstige generatie opvoeden.

Verontwaardigde reacties
“Ja, maar daar kiezen ze zelf voor”, is dan een veelgehoorde statement. De reacties die op dit nieuwsbericht, met name op de website van De Telegraaf binnenkwamen, lopen over van verontwaardiging. Ruwweg kunnen de reacties opgesplits worden in:

Krenterige werkgevers,
die vinden dat Groen Links van zowel de WW-pot als hun centen af moet blijven.
“Waarom moet dit plan op kosten van de werkgever? Heb een klein bedrijf met een paar man personeel. Ik betaal me al scheel aan allerlei belastingen en arbo regelgeving. Je wordt zo langzamerhand gestraft in dit land als je personeel aanneemt.” Kortzichtig dus. Ook deze persoon kiest er immers zelf voor om een klein bedrijf te hebben met maar een paar man aan personeel. Met zo’n houding ben ik verbaasd dat deze persoon uberhaupt personeel heeft. Heb je personeel, dan heb je ook verantwoording. Zorg je goed voor je personeel, zorgt je personeel goed voor jou. Punt.

Een enkele voorstander,
die goed aansluit bij mijn eigen mening: “Tjonge jonge, De gemiddelde man in Nederland krijgt 1.3 kind in zijn leven, geloof ik. Dus 1 tot 2 keer in zijn leven zou hij dan recht hebben op die extra verlofdagen. Hoe krenterig kun je zijn als werkgever om moeilijk te gaan doen over de kosten daarvan? Zulke werkgevers verdienen geen goed personeel! Overigens zou ik zelf zeker 2 weken vakantiedagen opnemen als ik vader wordt, als ik dat als leraar tenminste kan.”

Domme mensen:
“Omdat zij kinderen willen, moet de gemeenschap er voor op draaien.”  En dat heeft het over gemeenschap, terwijl het praat over zij en wij. Alsof ouders geen deel van de gemeenschap uitmaken.

“Alleen multinationals hebben baat bij een groeiende bevolking om hun winstgroei constant te houden.”
Heel Nederland heeft er baat bij met de huidige arbeidsmarktkrapte en de vergrijzing.

Jaloerse lui:
“Krijg ik ook vijf dagen vrij om quality time door te brengen met mijn hond?” Alsof het alleen om quality tijd gaat en het hebben van kinderen vergeleken kan worden met het hebben van een huisdier.

“Ach ja, altijd maar dat ouderschapsverlof. En degenen die bewust geen kinderen willen of die onbewust geen kinderen kunnen krijgen, vissen altijd achter het net.” Ten eerste (ahum) mensen die onbewust geen kinderen kunnen krijgen. Daar lijkt me weinig onbewusts aan. De meeste ongewild, kinderloze stellen zijn zich daar helaas vast en zeker pijnlijk van bewust. Ten tweede: waarom vissen degenen zonder kinderen achter het net? De kinderbijslag gaat gewoon op aan de kinderen. Het is geen financieel extraatje.

Mensen zonder benul:
“Wat een onzin! Als je zo graag vader wil worden, is het dan teveel gevraagd om 5 vakantie dagen op te nemen? Met een baby kun je toch niet op vakantie.” Hoezo kun je niet met een baby op vakantie? Genoeg mensen die dat doen! Daarbij bestaat er nog altijd zoiets als Center Parcs, voor de ouders die een baby liever niet meenemen op vliegvakantie.

Mensen zonder inlevingsvermogen:
“Wat moet een man thuis doen? Handje vasthouden en kijken naar de kraamzorg?” De meeste vaders die ik ken, willen simpelweg graag tijd met hun kindje doorbrengen samen met vrouw of partner. Lijkt mij - ik spreek niet uit ervaring - dat er genoeg te wennen is, een nieuw slaapritme, een nieuwe verantwoording en bovendien – doorgaans – een zware, emotionele bevalling. Gun nieuwe ouders samen de tijd.

Conclusie discussie
Een goed advies aan al deze anti-sociale negatievelingen: denk niet alleen aan jezelf, maar probeer je ook eens in te leven in de ander. Zelf ben ik absoluut geen Groen Links stemmer, maar ze doen met dit voorstel tenminste een goede poging om iets te veranderen aan dit achtergesteld verlofbeleid. Wat mij betreft slaan werkgevers en overheid de handen ineen en komen ze met een compromis, waaraan zowel werkgever als overheid bijdraagt en baat bij heeft. Feit is dat een werknemer beter presteert, wanneer gezinsleven en werk in balans zijn. Investeer en je krijgt uiteindelijk meer terug.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Groen Links wil WW-potje gebruiken voor vaderschapsverlof

  1. Paul

    Een ontzettend slecht idee, dat vaderschapsverlof!!

    Ik zie geen enkele reden waarom ouders extra verlof zouden moeten krijgen bij de geboorte van hun kind zonder dat daar een medische reden voor is. Moeders wel, om te herstellen, en dan zo lang als nodig. Vaders nee, je hebt toch vakantiedagen? Veel Nederlanders hebben minimaal 35 vakantie- en ADV-dagen. Lijkt me ruim voldoende om een paar weken vrij te nemen als je de geboorte van je kind wilt vieren.
    Deze maatregel gaat ten kosten van collega’s omdat:
    - collega’s het werk over moeten nemen;
    - er minder ruimte in de CAO onderhandelingen ontstaat om regelingen te treffen die voor ALLE werknemers gelden.

    Ik constateer meer en meer dat de ongewenste effecten van het krijgen van kinderen op de maatschappij afgewenteld worden. Kinderen krijgen is een meestal een KEUZE. Iets kiezen betekent ook dat je iets anders niet kiest.
    Ik ben bewust kinderloos en vindt het prima om belasting te betalen waarmee tal van opleidingen en voorzieningen voor kinderen betaald worden. Dit komt de hele maatschappij ten goede. Ik ben echter tegen:
    - kinderbijslag boven 1 1/2 keer modaal (waarom heb je dit nodig, je verdient toch genoeg?)
    - bijdrage aan de kinderopvangregeling (je werkt toch, daar verdien je geld mee, betaal daar dan de kinderopvang van)
    - vaderschapsverlofregelingen (neem maar vakantiedagen op, ik krijg ook geen dagen om mijn huis te schilderen)
    - etc.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>