Hoe maak je van een kat een tas?

Zo dus.

Duizenden haatmails ontving ze; de zogenaamde kunstenares Katinka Simonse die onder het alter-ego ‘Tinkebell’ allerlei walgelijke dingen met dieren doet. Zo veroorzaakte ze (zie hieronder interview in Pauw en Witteman) veel ophef door van haar kat een tas te maken. De haatmails die ze vervolgens kreeg, publiceerde ze in een boek.

Anonieme koe
Simonse wil hiermee provocatief uit de hoek komen. Haar doel; het fenomeen dat dieren steeds meer een product worden in een andere context plaatsen. Over het project, waarbij ze haar eigen kat letterlijk de nek omdraaide voor een tasje, zegt ze in Pauw & Witteman: “Wat in mijn project terugkomt zijn maatschappelijke culturele fenomenen, die als normaal worden gezien, maar die mij verbazen. Deze probeer ik in context te plaatsen en uit te vergroten. De beste manier was om dat met een dier te doen dat dicht bij mij staat. Voor veel mensen voelt het zoveel anders dan een anonieme koe uit een één of andere stal, terwijl het feitelijk hetzelfde is.”

‘My dearest cat Pinkeltje’
De kat die bij het project ‘My dearest cat Pinkeltje’ werd gebruikt, was volgens Simonse al ziek. Zo vertelt ze dat ze het beestje had ‘gered’ uit een gezin waar het mishandeld werd. “Het beestje gooide zichzelf tegen de muur”, aldus de kunstenares. “Ze was depressief.” Voor Simonse een goed excuus om dus én een tas én een statement te maken… Twee vliegen in een klap. Of moet ik zeggen: honden, katten, hamsters…

Een statement maken, het is één ding, maar om daarvoor dieren te mishandelen en zelfs te doden is een tweede. Als je begaan bent met het lot van dieren, draai je ze zelf niet de nek om en laat je geen levende hamsters rondrennen in plastic ballen. Dat noem ik sadistisch en bovendien behoorlijk aandachtsgeil…

Wat vind jij? Laat hieronder je mening achter.

Interview Pauw & Witteman:

De hamsters vielen niet goed bij het publiek en de dierenbescherming:

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Hoe maak je van een kat een tas?

  1. JP

    Ik kan en wil dit niet begrijpen. Was de kat nu gek aan het worden of is zij gek? Als je gevoel in je donder hebt dat maak je je huisdier niet dood voor een handtas. Met dieren sol je niet. Jij zoekt ze uit en ze zoeken jou niet uit. Dit is voor heel Nederland niet te begrijpen. Er zijn andere manieren om hier aandacht voor te vragen. Maar er is een voordeel: de kat is van jou af!!!
    Laat Katinka vooral geen huisdieren meer mogen nemen en dat men dat bewaakt en laten we hopen dat ze geen kinderen heeft.

      /   Reply  / 
  2. Debora

    Niets nieuws toch? Damien Hirst vond het ooit al nodig een koe in tweeen te zagen in de naam van kunst.
    In één ding heeft mevrouw Simonse wel gelijk: wanneer je van een koe een tas maakt vind iedereen dat normaal. Als je van een kat een tas maakt is iedereen geschokt. Da’s behoorlijk hypocriet.

      /   Reply  / 
    1. Pamela

      Nou niet zoals zij het doet. De kat de nek omdraaien, en nee ik vind het ook niet normaal dat ze tassen van koeien maken maar van je eigen huisdier? Vreselijk.
      Zelf ben ik vegetarisch en draag ik geen bont of leer. Ik kan ook niet bevatten dat zo iemand het uberhaupt over haar hart kan verkrijgen.

        /   Reply  / 
      1. Debora

        Maar dit nu juist het hypocriete: dat het van een eigen huisdier erger zou zijn dan van die koe. En zeker als je zo nu en dan de verhalen hoort van hoe er met slachtdieren om gegaan wordt. En als de kat dan snel en relatief pijnloos is gestorven, kan ik het niet erger vinden dan bij een koe.
        Overigens ben ook ik vegetarier. Ik heb het jaren zonder leer gedaan, maar heb recent toch weer leren schoenen gekocht. En daarmee ben ik feitelijk weinig beter dan deze vrouw.

          /   Reply  / 
  3. Pamela

    Walgelijk!
    Echt walgelijk. Niks statement, ze moeten haar opsluiten. Ik snap niet dat je zoiets doet. Ze moeten haar aanklagen!! Echt ik vind dit zo erg!
    Vreselijk. Ze spoort niet.

      /   Reply  / 
  4. Miek

    Wat is hier walgelijk aan? Heb je wel eens goed nagedacht hoe ‘wij’ met dieren omgaan? Nertsfokkerij, varkensflats, paardentransport naar Italie, need I say more?
    Dit is een statement voor hypocriete mensen die heerlijk bij de McDonalds eten…(o.i.d.)
    Ze moet van mijn katten afblijven, maar door deze aktie (is het kunst?) opent zij een hoop ogen!

    Valt me nog mee dat jullie niets zeggen over het feit dat zij ook kuikens door de shredder wilde halen….oooo..wat zielig!

    Welkom bij McDonalds mag ik uw bestelling?
    Graag 6 Mcnuggets alstublieft ;)

      /   Reply  / 
  5. Ivan

    Een depressieve kat… Ja natúúrlijk…

    Kijk, we slachten dieren voor allerlei doeleinden, van eten tot modeproducten. Dit is niet erger dan dat. Wat wel erg is, is dat sommigen dat slachten als kunstvorm gaan gebruiken. We moeten niet vergeten dat we te maken hebben met levende wezens, waarbij we vooral kinderen niet het idee moeten geven dat het slechts objecten zijn.

    Slachten als kunstvorm zet aan tot een respectloze moraal en zou daarom wat mij betreft bestraft moeten worden.

      /   Reply  / 
  6. Noa

    Wat een ziek wijf. En WAT een VERNEDERING voor dat arme dier. Zomaar foto’s er van laten zien op een tentoonstelling. Elk dier heeft zijn rechten, en omdat er mensen zijn zoals zij ben ik lid geworden van de peta en van de dierenbescherming. En ja, OOK een koe doden is natuurlijk erg, alles wat met dierenleed te maken heeft. Dat mens sprak zonder gevoel over haar huisdier en kon er nog om lachen ook. Minimaal tien jaar gevangenisstraf, of nog beter de doodstraf maar die krijgt ze hopelijk ook zo wel. Kunst….. KUNST…haha laat me niet lachen. Vies wijf.

      /   Reply  / 
  7. vince

    als zse dan een point daarmee wil maken waarom heeft ze dan niet mensenleed aangekaard dat ze bvb zichzelf laat besnijden of mss een heel leven in china gaat werken voor een hongerloon en dan zegt ja de nederlander is zo hypocriet geeft geld aan ontwikkelingshulp maar koopt ook tevens spullen uit china want die zijn goedkoper maar dan wel geld betalen aan een goed doel of weet je wat ik ga eens in de schoenen staan van de underdog dan zou ik respect voor haar hebben maar wel erg goedkoop en erg gemeen om daar een kat voor te gebruiken ze had bijvoorbeeld ook zichzelf kunnen laten vastbinden aan een boom en dan dood geknuppeld worden zoals ze in china met honden doen om ze mals te maken mss sla je dan gelijk die decadente onzinnige acties uit haar want dan voelt ze het zelf

      /   Reply  / 
  8. Marij

    Voordat ik de reden wist achter het hele gebeuren had ik echt iets van Jezus wat is dit voor mens.. Natuurlijk blijft het een nare bedoeling om je kat te vermoorden. Maar ja tegenwoordig word er pas geluisterd als je shockeert.

    Maar nadat ze de achterliggende bedoeling had vertelt vind ik dat ze echt een punt heeft. Als mens doen we precies het zelfde elke dag.. Maar dan erger.. Zij staat er nog bij stil wat ze doet.. ze heeft het lef om het zelf te doen. Wij kopen laf onze leren schoenen en stukjes vlees in de winkel zonder er bij stil te staan waar het vandaan komt en wat er mee gebeurd is. Je kan dan wel zo iemand de huid vol schelden maar ondertussen precies het zelfde doen maar dan op een hele laffe manier.

    Ze had het ook wel gewoon kunnen zeggen, of ergens kunnen klagen.. Maar dat doen zoveel mensen al en die bereiken dus mooi helemaal niks…

    Het ergert me ook echt dat mensen “hate mails” gaan schrijven. Iemand met de dood bedreigen doe je überhaupt gewoon niet. En voor dat je het doet kan je je op zn minst toch even verdiepen in de rest van het verhaal… En dan even veganist worden of eigenhandig je vlees vangen en eten, zoals we dat vroeger deden… Dan heb je het recht er wat van te zeggen.

      /   Reply  / 
  9. Cees

    Prima dit. Die balletjes worden simpelweg verkocht in de plaatselijke dierenwinkel. Wij geven de hond of de kat ook een spuitje als het niet goed gaat en het dier pijn heeft. In heel veel landen ligt het vlees niet voorverpakt in de winkel. Daar wordt het geslacht door de uiteindelijke consument. Kom op, mensen, wees realistisch. Zeker jij, Sjoukje. Zo gaat dat ook in de dierenwereld. Koop biologisch. Houd verder op met moraliseren. De keuze is economisch; meer niet.

      /   Reply  / 
  10. Sjoukje Dijkstra

    Hi allen,
    -
    Even mijn point of view ter verduidelijking. Ik vind het prima om een statement te maken, zeker tegen de manier waarop we met dieren omgaan. Ik ben dan wel geen vegetariër, maar ben wel van mening dat dieren goed behandeleld moeten worden, ook al worden ze gefokt voor de slacht.
    -
    @ Debora, dat van een huisdier vind ik inderdaad erger dan een koe. Een huisdier is (om in de product-termen van Katinka te blijven) ervoor ‘gemaakt’ om huisdier te zijn. Niet om vanwege zogenaamde depressiviteit de nek om gedraaid te worden. Wil je een beest echt uit zijn lijden verlossen, doe het dan met een spuitje.
    -
    Wat mij tegenstond in het hele verhaal van Katinka in Pauw & Witteman was simpelweg ook de manier waarop ze het vertelde; alsof het de normaalste zaak van de wereld is en dan vervolgens met zo’n giecheltje en dan zelfverheerlijkend; ‘Goh, ik was toen ook al zo goed’
    -
    @ Marij, ik had precies hetzelfde overigens als jij… Toen ik nog niet wist wat de reden was achter dit hele gebeuren en het voor het eerst hoorde, dacht ik: ‘Wat voor ziek persoon doet dat?’ Toen ik haar argumenten hoorde, begreep ik het wel wat beter, maar niet volledig.
    -
    Ik heb nl zelf ook een kat en ik kan me niet voorstellen dat ik dat beest zelf de nek om zou draaien… Wellicht dat mij dat weer hypocriet maakt, omdat ik zelf geen beesten wil doden, maar indirect verantwoordelijk ben voor de beesten die gedood worden in de vleesindustrie.
    -
    Dat kan. Kan er niets aan doen, maar ik houd nou eenmaal wel van een stukje vlees.
    -
    @ Miek, trouwens niet van die vreselijke Mc’nuggets of andere Mc’Donalds troep (daar eet ik nooit!), maar gewoon… een stukje vlees. Bij voorkeur biologisch (als dat al wat zegt, want daar heb ik ook weinig vertrouwen in).
    -
    @ Marij, toch vind ik het nog steeds niet vergelijkbaar. Ondanks haar argumenten (die ik dus wel kan begrijpen). Ik ben het hier eens met Ivan die zegt: “Kijk, we slachten dieren voor allerlei doeleinden, van eten tot modeproducten. Dit is niet erger dan dat. Wat wel erg is, is dat sommigen dat slachten als kunstvorm gaan gebruiken. We moeten niet vergeten dat we te maken hebben met levende wezens, waarbij we vooral kinderen niet het idee moeten geven dat het slechts objecten zijn.”
    -
    Ik kan het niet meer met Ivan eens zijn… Toen ik klein was heb ik zelf gezien, hoe kinderen met dieren om kunnen gaan, als ze dat niet op een goede wijze bijgebracht wordt door de ouders. Jongetjes die met een egel voetballen notabene. Kleine sadistjes in de dop kunnen het zijn. Zonder respect bijgebracht te worden voor mensen én dieren, kunnen dit later volwassenen worden (tieners) die hun sadistische neigingen zelfs tegen mensen gebruiken…
    -
    @ Cees, biologisch kopen probeer ik al zoveel mogelijk. Ik mag niet altijd realistisch zijn – soms zelf ietwat te idealistisch -, maar sluit mijn ogen niet voor dierenleed. De keuze zou niet alleen economisch moeten zijn, maar ook sociaal. In mijn ogen kan er altijd een balans gevonden worden tussen die twee (in combi met het milieu), o.a. door – zoals je zelf al aangeeft – biologisch te kiezen.

    Hartelijke groet,
    -
    Sjoukje Dijkstra

      /   Reply  / 
  11. Helen

    Wat een smakeloze walgelijke manier om in de publiciteit te komen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar een mens zoals zij….

      /   Reply  / 
  12. yentl

    Dat wijf is knettergek misschien een idee om van zichzelf een tas te laten maken zei is immers net als een kat een soort dier. Sterker nog zei is net als een kat een zoogdier.

    Een grote schande dat iemand zijn eigen kat kan vermoorden. Echter vind ik bedrijgingen ook geen succes. Misschien moet ze onderworpen worden aan een gerechtelijk proces misschien na een wijziging in de wet kan ze dan alsnog berecht worden.

      /   Reply  / 
  13. Pingback: Bankier redt eendjes van gewisse dood | Carriere

  14. Lizanne

    Tjah… ik ben ook tegen het idee dat je van je kat een tas maakt, maar het is wél normaal wanneer je je huisdier opzet na zijn dood…

    In haar statement heeft ze in ieder geval wel gelijk. We maken van koeien tassen, schoenen, noem maar op. Haaien sterven een langzame, pijnlijke dood omdat iemand alleen hun vin wil. Olifanten ondergaan een zelfde lot om hun slagtanden, neushoorns, krokodillen etc.: idem. Dieren lijken dus niet alleen te moeten sterven, nee, zo nodig moeten moeders van welpen die op de bedreigde lijst van diersoorten staan vermoord worden omdat ze nét wanneer ze jongen hebben een mooier vachtje hebben.

    Ik vind een dier moedwillig een langzame, pijnlijke dood laten sterven omdat wij dan wat mooie spulletjes hebben sowieso walgelijk. Wie zijn wij, die de vraag creeëren naar deze producten, om iemand te bekritiseren die een ziek (huis)dier euthaniseert en daar een tas van maakt? Er is in ieder geval geen gezond kalfje gestorven omdat wij schoenen willen.

      /   Reply  / 
  15. Junior Slegers

    Als ik haar tegenkom, vil ik haar langzaam en gooi ik nog 5 kilo zout over haar heen ! Waar haalt ze het ?! Ik was zonet aant kijken naar Goedele Nu op VTM, en daar praat ze erover met een lach van hier tot tokio, en ons dan ook verwijten dat wij belgen dieren behandelen als een beul ???? en van je kat een tas maken is dus diervriendelijk ? Mensen als haar, verdienen nog niet eens mens te worden genoemd ! zulke misselijke schepsels zouden zelfs niet mogen leven, als je geen respect hebt voor dieren, heb je dat ook niet voor jezelf en alles wat leeft. Ik wordt er gewoon rotslecht, misselijk en zo ziek van …

      /   Reply  / 
  16. vincent

    IK BEN EEN KATTENVROUW IN HART EN NIEREN EN TOEN IK DE UITZENDING ZAG WIST IK NIET WAT IK HOORDE;ALLEREERST MOCHT ZE DIT DOEN IN EGYPTE WAAR KATTEN OVERIGENS HEILIG ZIJN,KREEG DAT MENS GEWOON DE DOODSTRAF;WAT ME VOORAL SHOCKEERD,MENSDOM DIERENRIJK IS HIER ECHT WEL OP ZIJN PLAATS EN
    HET TOONT NOG MAAR EENS AAN HOE WIJ ALS MENSEN DENKEN ONGESTRAFT TE BLIJVEN DOEN;MAAR VROEG OF LAAT ZAL DE NATUUR ZICH WEL KEREN TEGEN DE MENSHEID;MAAR KOM VOORAL NIET AAN KINDEREN, ZIEKE MENSEN, ZWAKKEN IN DE MAATSCHAPPIJ ALLEEN DIEREN DIE NIET VOOR ZICHZELF KUNNEN OPKOMEN DAAR STEEKT HET ZO NAUW NIET;………

      /   Reply  / 
  17. julia

    JA hallo denk aan die dieren zelf en niet of het goed oogt die nertsen zitten in kleine hokjes worden bijna levend gevilt. Katten zijn huisdieren geen een of andere stof hoor! omg denk eens wat na! jullie denken alleen maar aan jullie zelf als jullie kleding kopen denk aan de kinderen die het maken dnek aan die arme dieren die moeten leiden! laat ze eerste een GELUKKIG leven hebben! pas als ze oud zijn en bijna dood doe het dan!

      /   Reply  / 
  18. Adolf Eichmann

    Mensen die denken dat de huisdier-kat meer rechten heeft dan de leer-koe zijn waarschijnlijk niet veel slimmer dan een dier.
    Daarmee vervalt de grens tussen deze groep mensen en dieren.
    Zij mogen dus ook door de shredder gehaald worden. Of levend gevild, om er een tas van te maken.

      /   Reply  / 
    1. joop

      Adolf Eichmann, ik weet nog een uitvinding van je naamgenoten Adolf en Eichman, daar mag jij in gaan zitten, dan die ik een kraantje open. Stomme schoft die je bent !

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>