Vrijheid van meningsuiting? Jawel, maar niet op Facebook

Meer en meer mensen moeten hun gekwak of getetter op de sociale netwerksites bekopen met ontslag of harde reprimandes.

Nu weer het verhaal van notabene een journalist die een kritische opmerking maakte over het management van de Associated Press… AP was not amused; vrijheid van pers? Yeah, right, alleen niet als et over de eigen meuk gaat.

En wat dacht je van de man die twitterde dat hij eventjes een weekendje weg was? Hij kwam terug en…

huis leeg. Leeg geroofd wel te verstaan. Misschien door een van zijn 2000 volgers? Het slachtoffer in kwestie, ene Israel Hyman, heeft zo zijn vermoedens, maar hard maken kan hij het (nog) niet. Een plus een is twee zou je denken… en online plaatsen dat je op vakantie gaat (heb het zelf ook wel gedaan trouwens) lijkt in dit licht toch minder slim.

Persvrijheid?
En dan de ontslagen… Het is voor te stellen dat werkgevers het niet leuk vinden wanneer je (semi)publiekelijk je vuil spuit over je werkgever, maar moet het aanleiding zijn om direct met het botte bijltje te hakken? Het AP - in het verhaal van de AP journalist Richard Richtmyer - hakte wel, maar nog net niet met het bijltje.

Eerder met een “scherpe reprimande”. Die kreeg Richtmyer over zich heen nadat hij op zijn Facebook een kritische opmerking plaatste over het management van de krantenuitgever McClatchy, wiens aandelen in elkaar storten na de overname van een of ander krantje in San Jose, de Knight Rider.

Mismanagement AP
Zijn opmerking (in feite heel onschuldig) was als volgt: “It seems like the ones who orchestrated the whole mess should be losing their jobs or getting pushed into smaller quarters”, schreef Richtmyer op 28 mei. “But they aren’t.” Met andere woorden. Volgens Richard Richtmyer hadden er koppen moeten rollen voor het Knight Rider fiasco, maar de verantwoordelijken bleven zitten waar ze zitten.

Reputatie AP
Paul Colford een woordvoerder van AP in New York zegt: “We hebben regels voor AP medewerkers, waarin duidelijk staat aangegeven dat uitingen op Facebook en Twitter in overeenstemming moeten zijn met de nieuwswaarden en principes van het AP. Hierin staat dat: schrijvers bedachtzaam moeten zijn met het uiten van meningen die schade toe kunnen brengen aan de reputatie van het AP als een onafhankelijke nieuwsbron. Journalisten moeten zich dus onthouden van het uiten van hun mening over publieke discussies op welk openbaar forum dan ook.”

Verwerpelijk
De News Media Guild, ofwel vakbond die 1000 AP reporters in de VS vertegenwoordigd, vindt AP’s reprimande aan de journalist in kwestie verwerpelijk. De vakbond is van mening dat AP’s etisch beleid op gebied van semi-publieke internetsites, zoals Facebook, kortzichtig is. Zeker omdat instellingen het mogelijk maken om geplaatste berichten, zoals de opmerking van Richtmyer, alleen zichtbaar te maken voor een kleine groep vrienden. De vakbond verzoekt AP dan ook om aanpassingen te maken in haar beleid en om de reprimande aan Richtmyer’s adres terug te draaien.

Undercover
Om een lang verhaal kort te maken; feit is dat de sociale netwerksites de wereld veranderd hebben. Valt er een vliegtuig uit de lucht? We zijn binnen mum van tijd op de hoogte door snelle Twitteraars… Hebben we iets te zeggen over onze baas? Het kan, maar liever niet op Facebook. Zelfs als je baas niet tot je vriendenkring behoort op Facebook kan hij/zij er achter komen dat je zus of zo tegen die hebt gezegd. Of erger; hij/zij kan zich undercover – onder de naam van een collega bijvoorbeeld – bij je aanmelden.

In geval van Richtmyer zat er in ieder geval een klikspaan/mol tussen zijn vriendjes: een of andere kontenlikkende manager die het door vertelde. Sja.

Paranoïde?
Misschien paranoïde, maar een mens kan maar beter voorzichtig zijn.
(Honden ook trouwens…)
;-)

Aan de andere kant; ist te belachelijk voor woorden dat je zo op je tellen moet passen. Hoezo mag je niet kritisch zijn? Zeker niet als dat ook nog gebeurt in kleine kring. Kijk, alst niets anders is dan vuil wat je spuit over je werkgever, kun je het deksel op je neus verwachten, maar een vrij onschuldige opmerking van zo’n journalist?

Balk
Waarschijnlijk heeft deze beste man simpelweg gelijk over deze misstanden… en sja, dat kan een werkgever niet altijd hebben. Liever kijken ze de andere kant op, ofwel worstelen ze met de enorme balk in eigen oog.

Bron: Wired.com, Dvorak.org

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vrijheid van meningsuiting? Jawel, maar niet op Facebook

  1. Pingback: Vrienden met de baas? | Carriere

  2. Pingback: Belastingdienst bespioneert ons online | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>