Vrienden met de baas?

Sociale netwerksites, zoals Facebook en Hyves hebben een nieuwe betekenis gegeven aan het woord ‘vriend’. Hoe meer vrienden je hebt, hoe beter lijkt het. Toch is het niet altijd even verstandig om iedereen tot je ‘vriendenkring’ toe te laten.

Wat te denken van je baas, die ene collega of je zakelijke contacten?

Beste manier

Willen we wel dat hij of zij online mee kan kijken over onze schouder? Wanneer je baas graag online bevriend wil zijn op Facebook of Hyves, zou je de uitnodiging dan het beste kunnen negeren? Of moet je ‘em accepteren? Wat is de beste manier om hiermee om te gaan?

Jesse Stay, co-auteur van het boek ‘I’m on Facebook – Now what?’ heeft een paar handige tips;

Sneller promotie maken
1.
Accepteer de uitnodiging van je baas, zegt Stay. “Je kunt meer over je baas te weten komen, over de dingen die hij of doet. Met die informatie kun je wellicht sneller die ene promotie of salarisverhoging in de wacht slepen.” Beetje onduidelijk geformuleerd door Stay, maar ze doelt hier (neem ik aan) niet op blackmail… Waarschijnlijk kun je gemakkelijker een praatje met hem/haar maken over bijvoorbeeld zijn of haar favoriete sport.

Netjes afwimpelen
2.
Wil je je baas niet als vriend in je netwerk? Dan kun je de uitnodiging altijd heel netjes afwimpelen met het excuus dat je alleen familie en intieme vrienden toelaat in je netwerk.

Accepteer je je baas wel als ‘vriend’ dan kun je er nog altijd voor zorgen dat de instellingen van je profiel zo zijn ingesteld dat hij bepaalde gedeelten niet kan zien. Dit laatste is volgens Stay van het grootste belang… Het zal maar voorkomen dat je je ziek meldt, maar dat je toch stiekem even online zit. Het kan zomaaar voor je ontslag zorgen!

Groepen maken
3. Een derde tip die hiermee te maken heeft, is; verdeel je ‘vrienden’ in groepen… Van intieme vrienden tot collega’s en kennissen. Zorg ervoor dat de ene groep een meer beperkte toegang heeft dan de andere. Stel in welke vrienden je foto’s wel of niet mogen zien of je persoonlijke berichtjes wel of niet mogen lezen.

Jezelf promoten
“Het hele idee van netwerken is dat je jezelf naar buiten brengt. Als je dat niet wilt doen, moet je het ook niet doen”, aldus Stay.

Netwerk jezelf naar een nieuwe baan
Middels netwerksites kun je ook zomaar aan die ene baan komen. Stel je bent net ontslagen en je zet et op je profiel. Bij een ex-medewerkster van Young & Rubicam hielp het in ieder geval. “Twee dagen nadat ik ontslagen was, kreeg ik een e-mail van iemand die aan mij vroeg of ik freelance-werk wilde doen”, vertelt deze medewerkster. Haar familiefoto’s en party pics heeft ze afgeschermd voor de zakelijke contacten. “Ik denk niet dat een CEO van een bedrijf zal kijken naar een party girl van 49.”

Zou jij je baas wel of niet accepteren als ‘vriend’? Hoe ga jij hiermee om? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: Freep.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>