Bepaal zelf je AOW-moment

Op zich wellicht dan eindelijk een ‘oplossing’, waarin ik mij enigzins zou kunnen vinden; bij het AOW-compromis, waarover de sociale partners op het moment discusseren, zou het namelijk ook mogelijk moeten worden dat werknemers – zelf hun AOW-moment kiezen.

Kies je ervoor je uitkering op je 65e te ontvangen, dan zou deze in dat geval simpelweg lager uitvallen. Hoe dat dan gaat bij werknemers die zwaar lichamelijk werk uitvoeren en dus echt niet langer door kunnen dan hun 65e, wordt hieruit niet direct duidelijk…… Die moeten misschien dan maar de WAO in?

Of is de oplossing inderdaad dat alle zware beroepen maar de wereld uit moeten, zoals Wouter Bos dat had bedacht? Zijn idee: bestaat er geen zwaar werk meer, dan kunnen mensen ook doorwerken tot hun 67e… Beetje naïef? Néééé, helemaal niet…

Anyhoe, het AOW-compromis dus. Het ziet er naar uit dat die er eindelijk gaat komen en dan ook eentje waarbij de uitkering welvaartsvast zou moeten worden, zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden; de uitkering moet wel omhoog, als het aan de bonden ligt.

Volgens de Volkskrant zou de verhoogde AOW-leeftijd verder geleidelijk worden ingevoerd; gekoppeld aan de levensverwachting. Het FD beweert het tegenovergestelde. Namelijk dat de AOW-leeftijd over 10 tot 15 jaar daadwerkelijk zou worden opgeschroefd. Wat het nu is… Jij mag het zeggen.

Ik zeg: belast in ieder geval niet de huidige 50ers die veelal al vanaf jonge leeftijd werken. Dus doe dan inderdaad maar over 10 tot 15 jaar.

Wat vind jij? Beter compromis of nog steeds een non-oplossing? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: De Volkskrant

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bepaal zelf je AOW-moment

  1. ruud

    Ik ben 40+ en vanaf mijn 20e aan het werk. Dan vind ik het na 45 jaar ook wel mooi geweest. Zorg er gewoon voor dat iedereen die 40 jaar AOW-premie heeft betaald er ook na 40 jaar gebruik van mag maken. Als het er niet zoveel zijn onder de huidige 50-ers (volgens het bericht) stel deze regel dan in. Kost het ook niet veel meer dan hetgeen er nu als alternatief wordt voorgesteld. En die zware beroepen vind ik helemaal onzin. Elk beroep is zwaar en heeft zijn moeilijke en makkelijke onderdelen. En wellicht heeft iemand een ogenschijnlijke gemakkelijke baan (volgens de gehanteerder normen), maar is hij wel al 20 jaar mantelzorger voor een dementerende moeder/vader enz.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>